Jogállamiság

2023.07.10. 12:51

Varga Judit: alkotmányos párbeszédnek kellene átvennie a politikailag motivált uniós diskurzus helyét

A miniszter szerint a legsúlyosabb elvi probléma mégis az, hogy a bizottság úgy vizsgálná felül az uniós büdzsét, hogy közben sok tagállam, köztük Magyarország még egy fillért sem kapott például a helyreállítási alapból.

MW

Forrás: Varga Judit Facebook-oldala

A jogállamiság témájában csak az lehet előremutató, ha a politikailag motivált uniós diskurzus helyét elfogulatlan, kormányközi alkotmányos párbeszéd veszi át - nyilatkozott Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn az MTI-nek az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve.

Varga Judit hozzátette, hogy "sajnálatos módon e téren semmi sem változott, és továbbra is fennáll a kettős mérce."
Az igazságügyi miniszter a tanácskozás napirendjét ismertetve elmondta: ami a hosszú távú uniós költségvetés felülvizsgálatát illeti, a tagállami vezetők 2020-ban megállapodtak, hogy erre nem kerül sor, azonban az Európai Bizottság ezt figyelmen kívül hagyva máris több forrásra tart igényt, ugyanakkor nem tudja megmagyarázni, hogy a pénzek miért fogytak el.

Mint mondta, a felülvizsgálati csomag egyik új eleme egy hatalmas újabb támogatás Ukrajnának, amely négy évre 50 milliárd eurónyi segélyt irányoz elő, azonban még tisztázatlan, hogy ennek mekkora része lenne a támogatás, mekkora része lenne a hitel. Hozzátette: a bizottság további adminisztrációs költségekre is forrásokat kér, miközben a tagállamoktól azt várja, hogy viseljék el az Oroszország elleni szankciók okozta inflációt és az energiaválság okozta gazdasági kihívásokat.

Véleménye szerint a legsúlyosabb elvi probléma mégis az, hogy a bizottság úgy vizsgálná felül az uniós büdzsét, hogy közben sok tagállam, köztük Magyarország még egy fillért sem kapott például a helyreállítási alapból.

Varga Judit felhívta a figyelmet: Magyarország több évvel ezelőtt szolidáris volt, és az egység jegyében ratifikálta a közös nagy uniós hitelfelvételt, amelyből "mindenféle mondvacsinált okok miatt még egyetlen egy fillért sem kapott". Hangsúlyozta, hogy ezt az elsődleges kérdést kell először is tisztázni, mielőtt bármilyen más kérdésben tovább akarna lépni az uniós döntéshozatal.

Másrészt pedig - tette hozzá -  nem lehet olyan döntést hozni, amely több évre elkötelezné az uniós országokat egy nagy mértékű finanszírozás mellett, amelynek részletei nincsenek tisztázva.

Fideszes EP-képviselők: az Európai Bizottság többletfizetést vár a tagállamoktól, de nem tud elszámolni azzal, mennyit költött Ukrajnára

Az Európai Bizottság több tízmilliárd euró többletbefizetést várna el a tagállamoktól az uniós programok finanszírozhatósága érdekében, köztük egy újabb 50 milliárdos tételt Ukrajna támogatására, de nem tud elszámolni azzal, hogy eddig pontosan mennyit és milyen jogcímen költött Ukrajnára - hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás és Deli Andor, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a testület költségvetési ellenőrző bizottságának elnökéhez, Monika Hohlmeierhez címzett hétfői levelében.

Véleményük szerint az unió 2021-2027-es többéves pénzügyi keretének most zajló félidei felülvizsgálata az ezzel kapcsolatos rendkívül aggasztó pénzügyi szabálytalanság komoly gyanúját vetette fel.

Mint hangsúlyozták, aggodalomra ad okot, hogy miközben a költségvetési ellenőrző bizottság a fentinél jóval kisebb nagyságrendű gazdálkodási szabálytalanságok miatt megtagadta egyes uniós ügynökségek zárszámadását, illetve kétes hátterű szervezetek alaptalan, gyakran politikai indíttatású vádjaira alapozva vizsgálódik a tagállamokban, addig az Európai Bizottság kirívó, ráadásul egy nem uniós ország finanszírozását érintő hanyagsága ügyében mindeddig semmit sem tett.

A képviselők rámutattak, mindez úgy történt, hogy Hohlmeier vezetése alatt a szakbizottság hiperaktív szerepet vállalt az európai uniós források tagállamok általi szabályos felhasználásának ellenőrzésében, a jelenlegi parlamenti ciklusban is sorozatos közmeghallgatások, illetve számos tényfeltáró küldöttség foglalkozott a tagállamokban történt vélelmezett pénzügyi szabálytalanságok feltárásával.

Deutsch Tamás és Deli Andor felszólította a szakbizottsági elnököt, hogy az ügy tisztázása és az Európai Unió pénzügyi érdekeinek hathatós védelme érdekében haladéktalanul forduljon levélben az Európai Bizottsághoz, illetve a kérdést a lehető leghamarabb tűzze a szakbizottság napirendjére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában