Ukrán válság

2023.07.01. 07:24

Tiltott fegyvereket adna Washington Ukrajnának

493. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Súlyosan megrongált ház előtt egy ukrán katona Herszonban 2023. június 15-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Zelenszkij aláírta az ukrán nyelvtörvény módosítását

Volodimir Zelenszkij aláírta az ukrán nyelvtörvény módosítását – írja az Ukrajinszka Pravda alapján a Mandiner.

Az új rendelkezés értelmében azokban az iskolákban, amelyekben az oktatás nyelve az Európai Unió valamelyik nyelve

2024. szeptember 1-ig meghosszabbodik az ukrán nyelvre való átállás időszaka.
„Azok az ukrajnai nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve, és akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg az általános középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-jéig továbbra is az e törvény hatálybalépése előtti szabályok szerint részesülnek ilyen oktatásban, az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számának fokozatos növelése mellett” – áll a rendelkezésben.

A törvény többi része ugyanakkor nem módosult, tehát továbbra is azt a célt szolgálja, hogy a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé tegyék az ukrán nyelv használatát.

Atombombát szeretne Lengyelország?

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette, hogy országa csatlakozni kíván az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) nukleáris megosztási (Nuclear Sharing) programjához. Ezzel a politikus lényegében atomtöltetek telepítését kérte Lengyelországba. Ez Varsó részéről válasznak tekinthető az orosz nukleáris fegyverek Belaruszba történő telepítésére.

Az Oroszországgal szövetséges állam tavaly nyáron állapodott meg néhány nukleáris fegyver áttelepítésében. A fegyverekről a belorusz elnök elmondta, hogy azok Iszkander–M rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták és levegőből ledobható atombombák keverékei. Utóbbit Minszk állítása szerint képes is alkalmazni.

A NATO nukleáris megosztási programja az elrettentő politika része, és lehetővé teszi a nukleáris fegyverekkel nem rendelkező tagállamoknak a töltetek országukba való telepítését és használatuk tervezésében való részvételt, ám azok továbbra is a küldő ország – Egyesült Államok – ellenőrzése alatt maradnak.

Andrzej Duda lengyel elnök már egy tavalyi interjúban beszélt Varsó ezen törekvéséről, míg Mateusz Morawiecki a minap a brüsszeli EU-csúcson kijelentette, hogy „Varsó aktívan törekszik a programhoz való csatlakozáson”.

Nem akarunk karba tett kézzel ülni, miközben Putyin orosz elnök eszkalálja a fenyegetést

– idézte a miniszterelnököt a Polsat News lengyel hírcsatorna. A politikus hozzáette, hogy a végső döntést Washingtonnak kell meghoznia.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Mit fognak csinálni a Wagner-harcosok Belaruszban?

Aljakszandr Lukasenka felkérte a Wagner-csoportot, hogy adják át harci tapasztalataikat a belarusz haderőnek − számolt be a CNN amerikai hírcsatorna online felülete. A belarusz elnök pénteken, az ország függetlenségének napján megtartott beszédében úgy fogalmazott:

Sajnos nincsenek itt [a Wagner harcosai], de ha eljönnek és átadják harci tapasztalataikat, akkor szívesen fogadjuk azokat

− fogalmazott a belarusz elnök. Lukasenka hozzátette, nem fél a Wagner harcosaitól, hiszen sokukat régóta ismeri.

Ezek az emberek a világ minden táján a normális civilizációért harcolnak. A Nyugat gyűlöli őket − húzta alá. Az államfő figyelmeztetett, olyan politikai és katonai krízis előtt állunk, ami példátlan az emberiség történetében, ennek megoldásában pedig nem segít, hogy a Nyugat elzárkózik a párbeszédtől. Állítása szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok együttesen elképesztő tempóban fegyverzi fel Lengyelországot, és „proxy gyakorlótérré” teszi a kelet-európai államot, akárcsak tette azt Ukrajnával.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Robbanás Melitopolban

Robbanás történt Melitopolban - közölte július 1-jén, szombaton a városvezetés Telegram csatornája.

A lakosokat nyugalomra szólították fel. A hatóságok tisztázták, hogy egy orosz légvédelmi rendszer lépett működésbe a városban - írja a lenta.ru.

Herszont támadták az oroszok

Két gyermek megsebesült a dél-ukrajnai Herszon városának orosz ágyúzásában - közölte a helyi kormányzó.

Olekszandr Prokudin szerint az orosz tüzérségi támadás egy lakónegyedet ért, amiben egy kilencéves kislány és egy 15 éves fiú sérült meg.

A Dnyeper folyó nyugati partján, az orosz-ukrán háború frontvonálanak közelében fekvő Herszon azóta vált heves támadások célpontjává, hogy az ukrán hadsereg tavaly év végén egy ellentámadás keretében visszafoglalta azt az orosz ellenőrzés alól - írja a The Guardian.

Műholdfelvételeken az állítólagos Wagner-tábor Belaruszban

Nemrégiben nyilvánosságra hozott műholdfelvételek szerint egy elhagyatott belarusz bázison több ezer katona elszállásolására alkalmas tábort húznak fel − számolt be többek közt a BBC brit közszolgálati médium. Ez arra engedhet következtetni − mint írják −, hogy a belarusz−ukrán határ közelében vetheti meg a lábát a Wagner-csoport. A katonai bázis mintegy száz kilométerre délre fekszik Minszktől, Kijevtől pedig körülbelül 320 kilométerre.

A BBC szerint az elmúlt két hétben több mint hatszáz sátorszerű szerkezetet húztak fel itt. A brit hírportál kiemeli, egyelőre nem lehet megerősíteni, hogy valóban a Wagner-csoport harcosainak készül a létesítmény. Az időzítés mindenesetre érdekes. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Tiltott fegyvereket adna Washington Ukrajnának 

„Már régóta gondolkozunk azon, hogy kettős célú, továbbfejlesztett hagyományos lőszereket adjunk Ukrajnának” − idézi a The Washington Post amerikai napilap Mark A. Milley tábornok szavait. Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke nem másra, mint az úgynevezett kazettás bombákra gondolt, amit Kijev már régóta kér legfőbb szövetségesétől. Ezek az eszközök azonban kifejezetten veszélyesek a civil lakosságra nézve, ugyanis a hordozó repülőeszközről történő leoldásuk után még a levegőben, nagy területen általában pár száz kisebb bombát szórnak szét. Földet érve ugyanakkor nem mindegyik bomba robban fel, így az aknamezőkhöz hasonló veszélyeket rejtenek.

2008-ban több mint 120 ország írta alá a kazettás bombák gyártásának, használatának és raktározásának betiltásáról szóló paktumot – az Egyesült Államok, akárcsak Oroszország, ebből kimaradt.

A The Washington Post beszámolója szerint a Pentagon tisztviselői az elmúlt hetekben sorra próbálták meggyőzni a kongresszus képviselőit, valamint a kazettás bombák bevetését ellenző szövetséges államokat arról, hogy Kijevnek igenis szüksége van a tiltott fegyverekre. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Az EU támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt a spanyol kormányfő

Ismételten az Európai Unió támogatásáról biztosította Ukrajnát szombaton, a spanyol soros EU-elnökség első napján Kijevben tett látogatásán Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

"Ami az Európai Uniónak az Ukrajna csatlakozásával kapcsolatos álláspontját illeti, jelenlétem a hat hónapos elnökség első napján az uniós intézmények világos és egyértelmű politikai elkötelezettségét bizonyítja" - jelentette ki Pedro Sánchez Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Spanyolország ismételten támogatásáról biztosítja Ukrajna uniós tagjelöltségét, amely a spanyol uniós elnökség egyik prioritása lesz

 - áll a Pedro Sánchez és Volodimir Zelenszkij által elfogadott közös nyilatkozatban.

SÁNCHEZ, Pedro; ZELENSZKIJ, Volodimir
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. július 1-jén, a spanyol soros EU-elnökség kezdõnapján
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás:  MTI/EPA

Volodimir Zelenszkij megismételte egyes nyugati partnerekkel szembeni bírálatait az ukrán pilóták harci repülőgépek kezelésére történő kiképzésével kapcsolatban. Bírálta, hogy nincs elgondolásuk azzal kapcsolatban, mikor kaphat Ukrajna F-16-os vadászgépeket, és a kiképzési programoknak sincs menetrendjük.

Az ukrán elnök figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai atomerőmű továbbra is "súlyos fenyegetést" jelent, és kijelentette, hogy Oroszország "műszakilag készen áll" egy elszigetelt robbantást előidézni a létesítményben.

Volodimir Zelenszkij nagyobb nemzetközi figyelmet kért a délkelet-ukrajnai létesítményben kialakult helyzet kapcsán, és szankciókat sürgetett az orosz állami atomipari vállalat, a Roszatom ellen.

Zelenszkij egyúttal közölte, szeretné, ha országa meghívást kapna a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozóján az észak-atlanti szövetséghez történő csatlakozásra.

Pedro Sánchez azt is közölte, hogy rövidesen leszállítják az ígért tíz Leopard harckocsiból a hátralévő négyet, és mobil tábori kórházat is küldenek Ukrajnába. Mint mondta, az EU addig segíti Ukrajnát, amíg szükség lesz rá, tekintet nélkül a költségekre.

Kérdésre válaszolva Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztatón közölte: a kijevi vezetés kész a konfliktus diplomáciai rendezésére, ha az ukrán csapatok elérik a nemzetközileg elismert határokat, beleértve a Krímet, a Donyec-medencét, Zaporizzsja és Herszon megyét - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Hazatért Moszkvából a Vatikán békemegbízottja

Ferenc pápa kijelentette, hogy nincs látható vége az ukrajnai háborúnak, miközben békemegbízottja befejezte a háromnapos moszkvai tárgyalásokat. Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború ügyében közvetítő pápai megbízott korábban Ukrajnában járt, ahol többek között Volodimir Zelenszkij elnökkel is találkozott.

ZUPPI, Matteo; FERENC pápa; KIRILL pátriárka
Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború ügyében közvetítő pápai megbízott (b2) és Kirill orosz ortodox pátriárka (j2) megbeszélést folytat Moszkvában 2023. június 29-én
Fotó: Oleg Varov / Forrás: MTI/AP/Orosz ortodox egyház sajtószolgálata

Két gyerek megsérült Herszonban

Egy 9 éves lány és egy 15 éves fiú sebesült meg július 1-jén egy orosz rakétatámadás során - jelentette Olekszandr Prokudin, a megye kormányzója.

Újabb 1,5 milliárd dolláros támogatást kap Ukrajna

A Világbank 1,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet a japán kormány garantál – közölte a pénzintézet pénteken. A kölcsönt a japán kormány garantálja az "Advancing Needed Credit Enhancement for Ukraine Trust Fund" kezdeményezés részeként, és célja a szociális biztonság és a gazdasági fejlődés támogatása.

Ukrajna béketárgyalást fontolgat

William Burns CIA-igazgatót kijevi titkos látogatása során tájékoztatták arról, hogy Ukrajna tüzérséget és rakétákat akar telepíteni a Krím közelébe, és ezután tárgyalásokat akar kezdeni Moszkvával – írja a Washington Post.

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. június 24-én
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Narendra Modi indiai miniszterelnök a támogatásáról biztosította Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken telefonbeszélgetést folytatott az indiai fél kezdeményezésére – közölte a Kreml sajtószolgálata.

A Wagner katonai magáncég által június 24-én megkísérelt lázadásra utalva Modi megértését és támogatását fejezte ki az orosz vezetés határozott fellépéseivel szemben a közrend védelmében és az ország stabilitásának, valamint polgárai biztonságának garantálásában – olvasható a Kreml honlapján közzétett közleményben.

PUTYIN, Vlagyimir; MODI, Narendra
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Narendra Modi indiai miniszterelnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján tartott kétoldalú megbeszélése előtt, 2022. szeptember 16-án
Fotó: Szergej Bobiljov / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Hazugság, hogy Oroszország a zaporizzsjai erőmű felrobbantására készül

Színtiszta hazugság az az állítás, hogy Oroszország a zaporizzsjai nukleáris erőmű felrobbantására készül – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki online sajtótájékoztatóján."Amit mondanak, hogy állítólag felrobbantanánk önmagunkat, miközben egy nukleáris létesítményben tartózkodunk, nos, kell-e ezt kommentálnunk, ez színtiszta hazugság" - mondta a tárcavezető. Meglátása szerint a híresztelés "illik a jelenlegi ukrán vezetés stílusához". Kifogásolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem nevezi meg egyértelműen, hogy melyik fél szokta lőni az erőművet.

Lavrov Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a kijelentésére reagált, amelyben az ukrán hírszerzésre hivatkozva azt állította, hogy Oroszország nukleáris terrorcselekményre készül a zaporizzsjai atomerőműben.

A spanyol miniszterelnök Kijevbe érkezett

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök július 1-jén Kijevbe érkezett, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel.

Az ukrán ellentámadás hosszú és „nagyon véres” lesz

Ukrajna ellentámadása nagyon nehéz, „nagyon véres" lesz, a győzelem eléréséig pedig hosszú időnek kell eltelnie  – figyelmeztetett a legmagasabb rangú amerikai katonatiszt. Mark Milley hadseregtábornok a washingtoni National Press Clubnak azt mondta, hogy az ellentámadás "folyamatosan halad előre, napi 500- 2000 métert tesznek meg".

Rakétatámadás ért egy iskolát Serhiivkában

További információk érkeztek a kelet-ukrajnai donyecki régió frontvonalához közeli serhiivka falu pénteki orosz rakétatámadásának áldozatairól. A Reuters jelentése szerint az ukrán rendőrség két nő haláláról és hat sebesültről számolt be. Az iskolát ért találatban egy 56 éves általános iskolai tanár és egy 44 éves főkönyvelő halt meg.

Eltemették a kramatorszki rakétatámadásban meghalt 14 éves ikreket

Anna és Julija Akszencsenko szeptemberben töltötte volna be a tizenötödik életévét. Az ikerlányok édesanyja a kramatorszki kórház sebészorvosa – írja a Korrespondent.

A tudósítás szerint Dobropilja városában eltemették a 14 éves ikreket, akik a szerdai kramatorszki éttermet ért orosz légitámadásban haltak meg. A két fiatal lány nyolcadik osztályból ballagott, szeptemberben töltötték volna be a tizenötöt. A család a háború kitörése után elhagyta Kramatorszkot. Ám aznap édesapjukkal együtt érkeztek a városba, hogy meglátogassák a kórházban dolgozó édesanyjukat. Visszaindulás előtt döntöttek úgy, hogy betérnek egy pizzára az étterembe, amit orosz rakétatalálat ért.

21 ezer Wagner-katonát öltek meg az ukránok Zelenszkij szerint

Az ukrán erők 21 000 Wagner-katonát öltek meg, és több mint 80 000-en megsebesültek - mondta Volodimir Zelenszkij az El Mundo spanyol hírügynökségnek adott interjújában.

94 robbanás Szumi megyében

Az orosz erők 9 települést lőttek Szumi megyében, egy 17 éves fiú megsebesült. Legalább 94 robbanást regisztráltak - jelentette a Szumi Regionális Katonai Igazgatóság a Telegramon.

Lassan halad az ukrán előrenyomulás

Ukrajna eredményeket akar felmutatni a harctéren a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozója előtt, de minden előrelépés életekbe kerül – mondta Volodimir Zelenszkij elnök az RTVE-nek.

Zelenszkij elismerte, hogy a hosszan tartó özönvízszerű esőzések miatt a vártnál lassabban haladt az előrenyomulás.

Ukrán katona egy álcázott, svéd CV90-es gyalogsági harcjárművön a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. június 26-án
Fotó: Roman Chop / Forrás: MTI/AP

Civil áldozat Mikolajivkában

A Donyeck megyei Mikolajivka ellen végrehajtott orosz tüzérségi támadásban egy lakos meghalt, egy másik pedig megsebesült.

Újabb Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérletet hiúsítottak meg

Meghiúsították egy Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni állítólagos merényletkísérletet– adta hírül az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB).

A hatóságok közölték, robbanóanyagot fedeztek fel a moszkvai Novoarbatszkij híd alatt, amelyen az elnököt szállító járműkonvoj várhatóan áthaladt volna

- írja a Magyar Nemzet.

A merényletkísérletről, beleértve az elkövetők személyazonosságát, egyelőre nem közöltek több információt.

Három civil, köztük egy gyerek megsérült Herszonban

A Herszon területen lévő Antonivka külvárosát ért orosz támadásban három lakos, köztük egy gyerek megsérült - jelentette június 30-án Oleksandr Prokudin, az oblaszty kormányzója.

Dánia 65 milliárdos katonai segélyt nyújt Ukrajnának

Dánia 1,3 milliárd dán korona (65 milliárd forint) értékű katonai segélycsomagot biztosít Ukrajnának – jelentette be a dán védelmi minisztérium.

Több mint 15 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2023. június 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 8012 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7824 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 93 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. június 30-án nem érkeztek Budapestre vonattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában