Tehetséggondozás

2023.06.28. 08:20

Ösztöndíjprogramot indít hátrányos helyzetű középiskolások számára a MOME

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország "jövőképessége" a felsőoktatási intézményeken múlik, és azon, hogy a magyar kreativitás, innováció hogyan válik egyre sikeresebbé.

MW

Böszörményi-Nagy Gergely, az alapítvány elnöke beszédet mond a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem (MOME) hátrányos helyzetû középiskolásokat segítõ ösztöndíjprogramjáról tartott sajtótájékoztatón a MOME Gond-ûzõ villaépületében 2023. június 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Tiéd a holnap - A jövő kreatív tehetségeiért elnevezéssel ösztöndíjprogramot indít hátrányos helyzetű középiskolásoknak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) - jelentették be kedden a budapesti felsőoktatási intézményben.

HANKÓ Balázs Zoltán
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsõoktatásért és innovációért felelõs államtitkára beszédet mond a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem (MOME) hátrányos helyzetû középiskolásokat segítõ ösztöndíjprogramjáról tartott sajtótájékoztatón a MOME Gond-ûzõ villaépületében 2023. június 27-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország "jövőképessége" a felsőoktatási intézményeken múlik, és azon, hogy a magyar kreativitás, innováció hogyan válik egyre sikeresebbé.

"Ezért újítottuk meg az elmúlt évek során egyetemeinket, hogy rugalmasabb, autonómabb, versenyképesebb működési modell alakuljon ki" - tette hozzá az államtitkár.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és elérjük azt az ambiciózus célt, hogy 2030-ra a legjobb tíz ország között legyünk az Európai Unióban az innovátorok között, hogy kiváló egyetemeink legyenek a nemzetközi ranglistákon, szükséges az is, hogy ebből a sikerből minél többen tudjanak részt venni

 - folytatta Hankó Balázs.

Örömtelinek nevezte, hogy olyan modell indul el az egyetemen, "amely a hátrányos helyzetben lévő régiók fiataljait vonzza be, kreatív módon, a felsőoktatásba".

Az államtitkár azt mondta, erősíteni szeretnék a felsőoktatási intézmények "harmadik missziós célját" azzal, hogy a társadalomért, "közösségeinkért felelősséget vállaló diplomás szakembereket képeznek".

Hankó Balázs kitért arra, hogy emelkedik a publikációk száma, csökken a hallgatói lemorzsolódás, ami véleménye szerint annak köszönhető, hogy a felsőoktatási intézmények finanszírozását úgy duplázták meg, hogy ösztönző rendszert alkalmaznak az oktatás és a kutatás terén.

Kiemelt cél a tehetséggondozás, a felzárkóztatás - szögezte le az államtitkár. Hozzáfűzte: az új ösztöndíjmodellben úgy ad segítséget a MOME, hogy segíti a fiatalok felsőoktatásba való bekapcsolódását és "formálja a közösséget is".

Közölte, hogy a megújult felvételi rendszerben 27 százalékkal nőtt a jelentkezők száma és 69 százalékkal emelkedett a hátrányos helyzetű régiókból való jelentkezések száma.

Célként jelölte meg, hogy "a magyar kreativitás sikereiből a magyar nemzet teljességében tudjunk részesülni".

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke felidézte, hogy az új alapítványi formában működő MOME szeptemberben lesz hároméves.

Beszélt arról, hogy a modellváltás óta jelentősen emelték az oktatói fizetéseket és az ösztöndíjakat, újratervezték a "működési filozófiát". Üzleti vállalkozói képzést és angol nyelvű képzéseket indítottak, mesterkurzusaikon a világ minden pontjáról fogadják az elismert előadókat, továbbá fenntarthatósági programjuk keretében erdőket ültetnek szerte az egész országban.

A jövő kreatív tehetségeit keresi a MOME
Forrás: MOME

Ma ez egy nagyon fontos lépéssel egészül ki azok számára, akik saját erőből nem jutnának el az egyetemre - közölte az alapítvány elnöke, a program ötletgazdája. Jelezte, most csupán 6 százalék a hátrányos helyzetű hallgatók aránya.

"Magyarország jelentős része a mai napig láthatatlan volt a számunkra" - fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely.

Az ösztöndíjprogramról elmondta, két év alatt fogják felkészíteni a fiatalokat a sikeres felvételire. Az ösztöndíjasok "szakmai és mentális felkészítést" is kapnak: portfóliójuk összeállításában és a kellő magabiztosság kialakításában is támogatják őket. Emellett a képzések során ingyenes szállást és étkezést biztosítanak a programban részt vevő fiataloknak.

"Hiszünk benne, hogy a program sikere nemcsak a MOME, de a hazai felsőoktatás és egész Magyarország számára értéket teremthet" - hangoztatta az alapítvány elnöke.

Az intézmény tájékoztatója szerint a program évről évre 25 hátrányos helyzetű fiatalnak nyújt majd ösztöndíjat, ők rendszeresen ellátogatnak a MOME campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat.

Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló, hátrányos helyzetű tehetségeknek nyílik meg a lehetőség, ezután Szabolcs vármegye kisebb településeivel, "a Kecskemét-Szolnok-Cegléd háromszöggel", valamint Székesfehérvárral és környékével bővül a program, helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal szoros együttműködésben - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában