Merénylet

2022.07.08. 07:19

Belehalt sérüléseibe Abe Sindzó volt japán miniszterelnök (videók)

Címkék#Abe Sindzó

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Sindzó volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.

A média korábban a kormányzó Liberális Demokrata Pártra (LDP) hivatkozva arról számolt be, hogy Abe a támadás után eszméletlen volt és a nyakán vérzett. A helyi média szerint a volt kormányfő nem mutatott életjeleket.   

ABE, Sindzó
Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök (k) beszédet mond egy választási kampányeseményen, amelyen kevéssel később merényletet követtek el ellene a közép-japáni Narában 2022. július 8-án
Forrás: Jiji Press / MTI/EPA

A Kyodo japán hírügynökség szerint Abét hátulról lőtték le. 

A volt miniszterelnököt saját készítésű sörétes puskájával lőtte le a 41 éves Jamagami Tecuja, aki meg sem próbált elmenekülni a helyszínről. Az előzetes letartóztatásba helyezett férfi vallomást is tett, a nyomozóknak azt mondta, azért akarta megölni Abét, mert elégedetlen volt vele – olvasható a Mandiner oldalán.

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el. 

Egy az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, az első lövést sokan játéknak gondolták, Abe a második lövésnél esett össze, ekkor már szikrát és füstöt is lehetett látni.  

Az Origo arról ír, hogy 

a merénylő hatósági források szerint három évig, 2005-ig dolgozott a tengerészeti önvédelmi erőknél.

Az LDP egyik forrása a japán Jiji hírügynökségnek azt mondta, a volt kormányfő a nyakánál vérzett.   

Az NHK és a Kyodo egyaránt arról számolt be, hogy 

Abét légi úton kórházba szállították, és úgy tűnt, hogy leállt a szíve és a légzése – ez a Japánban használt kifejezés az életjelek hiányát jelzi, és általában megelőzi a hivatalos halotti bizonyítvány kiadását.

ABE, Sindzó
A helikopterrel kórházba szállított Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnököt viszik hordágyon a kórház lapostetején a Nara prefektúrabeli Kasiharában
Forrás: Kyodo News / MTI/AP

Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült.   

Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma.   

ABE, Sindzó
A Jomiuri Simbun japán napilap Abe Sindzó korábbi miniszterelnökről szóló különkiadását osztogatják Tokióban
Forrás: Majama Kimimasza / MTI/EPA

A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük.

Japánt és az egész világot megrázta a merénylet. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán búcsúzott Abe Sinzótól. Úgy fogalmazott,

Magyarország egy fontos barátját veszítette el.

Borítókép: Abe Sindzó volt japán miniszterelnök/MTI/EPA/ZUMA/Rodrigo Reyes Marin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában