Ország-világ

2021.10.16. 18:47

Merkel Magyarországot védte az Európai Bizottsággal szemben

A leköszönő német kancellár szerint párbeszédre és nem pereskedésre van szükség.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Berlinben, a kancellári hivatalban 2020. február 10-én.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Türelemre intette az Európai Bizottságot Angela Merkel, mielőtt megvonná a forrásokat Magyarországtól és Lengyelországtól, idézte a leköszönő német kancellárt a Politico brüsszeli kiadásaírja a Magyar Nemzet.

„Szerintem itt az ideje komolyan beszélgetni a lengyel kormánnyal arról, hogyan tudjuk elsimítani a nézeteltéréseket. Súlyos problémáink vannak, de az én tanácsom, hogy párbeszéddel, kompromisszumokkal oldjuk meg őket”

– nyilatkozta pénteken brüsszeli látogatásán.

Egyúttal kijelentette, nem ért egyet azzal, hogy a politikai nézeteltéréseket mindig bírósági úton kell megoldani. Az Európai Parlamentet bírálva hozzátette: szomorú, hogy a testület felvetette, beperelnék az Európai Bizottságot tétlenségük miatt. A német politikus ezzel arra utalt, hogy előző nap képviselők egy csoportja azzal fenyegette meg az Európai Bizottságot, hogy jogi lépéseket tesznek, amiért vonakodnak radikális eszközöket, például forrásmegvonást alkalmazni Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

Angela Merkel emlékeztetett rá, hogy Lengyelországnak és Magyarországnak joga van az Európai Unió Bíróságához fordulni, hogy az európai joggal összhangban cselekednek-e, az Európai Bizottság pedig a bíróság döntésére vár.

Figyelmeztetett, hogy ezelőtt hiba lenne bármilyen büntetőintézkedést meghozni.

Végül sürgette, hogy a tagállamok maradjanak egységesek, felidézve, hogy az Egyesült Királyság kilépése nagy szomorúsággal töltötte el.

Véleményét Alexander De Croo belga miniszterelnök is osztotta.

Borítókép: Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Berlinben, a kancellári hivatalban 2020. február 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!