bűnügy

2021.06.18. 11:07

Nyolcvannál több diákot ejtettek túszul nigériai emberrablók

Több mint nyolcvan diákot ejtettek túszul ismeretlen fegyveresek az északnyugat-nigériai Kebbi állam egyik iskolájában – közölték pénteken egybehangzóan rendőrök, helyi lakók és egy tanár.

Az eset csütörtökön történt, de az esti hírekből még nem lehetett tudni, hogy hány diákot vittek magukkal az emberrablók.

A tűzharcban megöltek egy rendőrt, és megsebesítettek egy diákot is. A gyermekekkel együtt öt tanárt is elraboltak.

Három hét leforgása alatt ez volt a harmadik tömeges emberrablás Nigéria északnyugati részén.

December óta összességében több mint nyolcszáz nigériai diákot raboltak el az iskolájukból – a hatóságok szerint váltságdíj fejében – fegyveresek. Többeket elengedtek, de mások sorsa továbbra is ismeretlen.

A rajtaütéseket többnyire az északnyugati régióban követik el, függetlenül az északkeleti országrészben elkövetett támadásoktól, ahol a Boko Haram iszlamista fegyveres csoport 2014-ben több mint 270 diáklányt rabolt el Chibok városából.

Fegyveresek az ország délkeleti részében, Ogun államban szerdán négy kínai munkást raboltak el egy vasúti építkezésről, s a biztonságukért felelős őröket megölték. Kínai cégek több milliárd dolláros infrastrukturális befektetéseken dolgoznak Nigériában, gyakran rendőri védelem mellett. Áprilisban két kínai munkást raboltak el a délnyugat-nigériai Osun államban egy bányából, a biztonsági őreiket agyonlőtték. A munkásokat négy nappal később kiszabadították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!