Ország-világ

2021.03.16. 13:16

Nem lehet diszkriminatív az esetleges vakcinaútlevél (videó)

Magyarország részt vesz az úgynevezett Covid-útleveleket előkészítő beszélgetésekben, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Belgrádban.

Budapest, 2021. február 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Stellantis-csoport szentgotthárdi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 26-án. A világ 4. legnagyobb autóipari konglomerátuma Szentgotthárdra hozza az 1,6 literes benzinmotorok új generációjának gyártását. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– A Covid-útlevélnek tiszteletben kell tartania azt, hogy az európai uniós szabályok két módját határozzák meg egy vakcina jóváhagyásának. Az egyik út az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik út pedig (...) a vészhelyzetben a nemzeti hatóságok engedélye – magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette: Magyarország nem fogadja el, hogy az úgynevezett Covid-útlevél esetleges bevezetésénél csak egyetlen jóváhagyási formát ismerjenek el, vagyis ne fogadják el a nemzeti hatóságok által jóváhagyott oltóanyagot.

Kérdésre válaszolva – miszerint több ország is felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását, ezt követően mi várható Magyarországon – Szijjártó Péter elmondta, hogy

Magyarország is megfigyeli az AstraZeneca-oltóanyag hatását, és szakemberek fognak dönteni a további lépésekről.

Emlékeztetett arra, hogy átoltottság tekintetében Szerbia és Magyarország is Európa élvonalában jár, erre pedig azért volt lehetőség, mert mindkét ország vásárolt keleti vakcinát is, és nem csinált ideológiai vagy politikai kérdést a vakcinák beszerzéséből.

Nikola Selakovic szerb külügyminiszter ehhez kapcsolódóan elmondta, nem látja akadályát annak, hogy a két ország között lehetővé váljon a szabad közlekedés az oltottság igazolásával.

Borítókép: Szijjáró Péter külügyminiszter / Archív fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!