Ország-világ

2021.02.27. 19:20

Írországban is összegyűlt a kellő számú aláírás

A szigetországból folyamatosan özönlenek a szignók a székely petícióhoz, már jelentős ráadás is befutott.

Alig néhány nap alatt, teljesen váratlanul Írországban is összegyűlt a szükséges aláírásmennyiség a székely petícióhoz. Ami biztos, február 22-én még mindössze húsz százalékon állt a brüsszeli, központi oldalon a mutató, ami most már 120 százalék közelébe jutott.

Ezzel már összesen tíz európai uniós államban sikerült elérni a jogszabályban előírt limitet – írja a Magyar Nemzet.

Mint korábban a Magyar Nemzet megírta, a székely petíció már minden bizonnyal érvényes és eredményes, mert minden feltétel teljesült.

Korábban összegyűlt a szükséges egymillió aláírás, és február 7-ig kilenc európai uniós államban – Horvátországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában – is meglett a kellő számú szignó.

Az aláírásgyűjtés azonban május 7-ig folytatódott, így két hét pihenő után, február 22-én az Írdalá.hu és a Gerilla.hu csapata újrakezdte a kampányt.

Pesty László kampányfőnök a Magyar Nemzetnek akkor elmondta, azért álltak újra bele a székely petíció munkálataiba, mert annyi buzdító sms, e-mail és más üzenet érkezett hozzájuk, hogy elhatározták: újrakezdik a gyűjtést.

Meggyőzött minket az unió számtalan pontjáról áradó kérések tömege, amely a Signiteurope.com webes címeire érkezett. Annyi őshonos nemzeti kisebbség figyelt fel az ügyre, annyian kérik a folytatást, hogy felelőtlenség volna nemet mondani nekik – hangsúlyozta Pesty László.

A kampányfőnök akkor a reményét fejezte ki, hogy ha még egy uniós tagállam aláírásait leteszik arra a bizonyos íróasztalra, megnövelik a kezdeményezés súlyát. Szavai szerint jól jöhet még ez, amikor terítékre kerül majd az ügy Brüsszelben.

A munka hamar sikerre vezetett, öt nappal később Írország is befutott. Információink szerint az eredmény alakulásában nagy szerepe volt egy magyar nő ír férjének, aki több mint negyven helyi civil szervezetnek írt ír nyelven levelet, amiben az ügy támogatását kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!