Ország-világ

2021.01.03. 07:48

Sokan kudarcnak tartják Németország oltási kampányát

Politikusok és járványügyi szakértők hibáztatják a német kormányt, hogy nem rendelt megfelelő mennyiségű vakcinát az országos oltási kampány gyors végrehajtásához.

Beoltanak egy férfit a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával Frankfurtban 2020. december 27-én. Németországban az idõsotthonok 80 év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be elõször a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következõ napokban nyílik majd meg.

Forrás: MTI/DPA pool/EPA

Fotó: Andreas Arnold

Németország az Európai Unió közös beszerzési programjának részese, így az ország oltóanyag-felhasználása az európai szabályozók jóváhagyásától függ. Az Európai Unióban mindeddig még csak a Pfizer–BioNTech-vakcinát engedélyezték, amelyből a blokk egésze eddig összesen háromszázmillió adagot rendelt a nyáron, abban a reményben, hogy egyéb vakcinák is elérhetők lesznek – közölte a Deutsche Welle nyomán a Magyar Nemzet.

Frauke Zipp neurológus és egyben a kormány tanácsadói szervezeteként is működő Leopoldina Német Természettudományos Akadémia tagja azzal bírálta a német törvényhozókat, hogy nem voltak előrelátók a vakcinabeszerzést illetően.

– Hatalmas kudarcnak tartom a jelenlegi helyzetet – nyilatkozta Frauke a Die Welt német lapnak.

Hozzátette: „Miért nem tudtak nyáron sokkal több vakcinaadagot rendeli a biztonság kedvéért?”

Oltóanyag hiányában több német tartomány és Berlin is kénytelen volt felfüggeszteni a koronavírus elleni oltási kampányát legalább egy hétre, mivel ismeretlen okokból körülbelül harmincezer dózis oltóanyag január 4-i beszállítását törölték. A hírek pár nappal azután érkeztek, hogy Németországban regisztrálták az első oltás beadását – jelentette a Deutsche Welle.

– A szövetségi egészségügyi minisztérium közölte velünk, hogy 2021 első hetében nem kerül sor további oltóanyagok szállítására – adta hírül Berlin városának egészségügyi szenátora, Dilek Kalayci.

Melanie Huml, Bajorország egészségügyi minisztere bejelentette, hogy az ország legnagyobb tartományának szintén várnia kell a korábban megígért vakcinaadagokra.

– Felfoghatatlan, hogy ilyen magas fertőzöttségi szint mellett egyszerűen törlik a beszállítást. Az újabb adagok oltóközpontokba való elosztását már előre megterveztük – fejezte ki aggodalmát a tartományi miniszter.

Brandenburg tartomány Twitter-üzenetben osztotta meg, hogy őket is érinti az oltóanyagok késedelme.

A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn az RBB német rádióban megvédte az EU oltási stratégiáját, mondván, hogy az Európai Bizottság csaknem kétmilliárd adagot biztosított hat különböző oltóanyag-előállítón keresztül.

Ezzel szemben Karl Lauterbach, a balközép szociáldemokraták egészségügyi szakértője a Rheinische Post újságnak elmondta, hogy sajnálatosnak tartja, hogy Brüsszel elmulasztotta megvásárolni a Moderna oltóanyagot. Lauterbach úgy gondolja, túl késő, hogy az amerikai gyógyszercég vakcinája bármiféle döntő szerepet játsszon Németország rövid távú oltási kampányában.

A Robert Koch Intézet (RKI) adatai szerint Németországban a járvány kezdete óta 1 755 351 embert fertőzött meg a koronavírus, és 33960-an haltak meg a betegségben. Angela Merkel kedden találkozik a tartományi vezetőkkel, hogy az ország jelenlegi, január 10-ig hatályos járványügyi intézkedéseinek esetleges meghosszabbításáról tárgyaljon.

Borítókép: Beoltanak egy férfit a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával Frankfurtban 2020. december 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!