Ország-világ

2021.01.24. 14:45

Ma ünnepli 62. születésnapját Böjte Csaba – Isten éltesse!

62. születésnapját is a tőle megszokott szerénységgel ünnepli Böjte Csaba, erdélyi ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.

Forrás: Facebook

Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője ma ünnepli születésnapját. A ferences szerzetes a hirado.hu-nak elmondta, sosem szervezett kifejezetten szülinapi ünneplést, de mindig részt vesz az aznapi szentmisén, ahol megköszöni a Jóistennek, hogy újabb születésnapját érhette meg.

Ezután általában szűk családi körben a gyerekekkel, kollégákkal megebédelnek, ahol nem maradhat el egy kis édesség és desszert sem.

Ezen kívül egy rendhagyó adománygyűjtéssel is megemlékezik születésnapjáról – rá jellemző módon ezt az alkalmat is arra használja, hogy egy nemes ügyet szolgáljon.

„Déva határába egy számunkra nagyon fontos, elhagyott történelmi emlékhely árválkodik, a piski csatatér és a rajta álló csárda, mely azon az emlékezetes 1849. 02. 9. napon, véres harcok során többször is gazdát cserélt. Úgy gondolom, hogy ez a történelmi emlékhely mindannyiunk közös öröksége” – írta közösségi oldalán Böjte Csaba, aki egy emlékparkot hozna létre az elesett hősök emlékére.

„Ezért bizalommal fordulok az emlékhely tulajdonosa és a működtető Szt. László Alapítvány nevében hozzátok, és összefogásra hívlak, gyertek közadakozásból kezdjük meg a történelmi emlékpark kialakítását” – tette hozzá.

Ezt a születésnapját is szentmisével, a gyerekek között ünnepelte meg Böjte Csaba
Fotó: Facebook

 

„Drága Mennyei Atyánk, nagy nagy alázattal kérlek, hogy adj nekünk erőt, hogy arra összepontosítsunk aminek elvégzését ránk bíztad! Segíts, hogy minden időnket, energiánkat arra fordítsuk, hogy a magunk dolgát jó végre vigyük. Add, hogy megértsem, hogy sokkal jobb, ha még botladozva is, de a magunk dolgát végezzük, mint ha más dolgába belekontárkodunk.” Szeretettel, Csaba testvér – áll Csaba testvér közösségi oldalán a fohász, a születésnapján. A bejegyzés alatt pedig sok száz kedvelés szerepel és jó kívánságokban kérik az ég áldását az életére és a munkára, amit végez.

Böjte Csaba 1959 január 24-én Kolozsváron született. A születésnapján szentelték fel 1989-ben, így ez a nap a papi szolgálatának a 32. évét is jelenti egyben. 1994-ben döntött úgy, hogy befogadja az első gyermeket a dévai kolostorba. Akkor még úgy gondolta, néhány nap múlva megjelennek a gyermek szülei, és az átmeneti segítség után folytathatja ifjúsági lelkészi feladatát. Ma már 83 otthonban közel kétezer gyereket gondoznak önálló, 7-8 főből álló, szociális családokban az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványnál. Az elmúlt 27 évben pedig több mint tízezer gyereknek segítettek felnőni. Minderről egyébként Böjte Csaba azt tartja: „a gyerekeket nem számolni, hanem szeretni kell”.

Kásler Miklós is köszöntötte Böjte Atyát

„Boldog születésnapot kívánok, Csaba testvér! Isten éltesse sokáig jó erőben, egészségben!” – írta közösségi oldalán az egészségügyi miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!