Ország-világ

2020.07.01. 18:30

Új maszkgyártó gép kezdte meg működését Budapesten

Új maszkgyártó gépet állított üzembe az állami tulajdonú Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Budapesten – jelentette be a az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a társaság telephelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Budapest, 2020. április 27. Textilmaszkot osztanak az utasoknak a Nyugati téri aluljáróban 2020. április 27-én. Ettõl a naptól csak sállal, kendõvel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fõvárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elõsegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fõpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Schanda Tamás hangsúlyozta: a világjárvány megmutatta, hogy

a piaci szereplőktől való függőség csökkentése érdekében a lehető legtöbb védőeszköz gyártását Magyarországon érdemes megoldani;

ezt a törekvést segíti a gép.

A politikus úgy vélekedett, hogy Magyarország megnyerte a koronavírus elleni első csatát, és

Európában a magyar védekezés számít az egyik legsikeresebbnek.

Ehhez szükség volt arra, hogy a rendkívüli felhatalmazásnak köszönhetően a lehető leggyorsabban tudjon dönteni és intézkedéseket hozni a kormány – tette hozzá.

Megjegyezte: ha a baloldalon múlt volna, ez nem válik lehetővé, hiszen nem szavazták meg a parlamentben az erről szóló törvényt.

Ugyanakkor az eredményes védekezéshez hozzájárult az is – folytatta -, hogy a magyar vállalatok és intézmények, kutatók is csatlakoztak az összefogáshoz, és a tudományos világ vizsgálatokba, fejlesztésekbe fogott.

Ebben a munkában vesz részt az állami tulajdonú Bay Zoltán Nonprofit Kft. is a maszkgyártó géppel – mondta Schanda Tamás.

Arról is szólt, hogy nem ez az egyetlen olyan projekt, amelyet a kormány a járvány elleni védekezés jegyében támogat.

A budapesti műszaki egyetemen például lélegeztetőgépek fejlesztését segítik, légzéstámogatásra alkalmas további készülékek fejlesztése zajlik a Semmelweis Egyetem és az Óbudai Egyetem együttműködésében, a Szegedi Tudományegyetemen pedig olyan kutatást támogatnak, amelynek keretében matematikusok modellezik a járvány magyarországi terjedését. Mindezekkel párhuzamosan gyógyszeripari fejlesztések is zajlanak – fűzte hozzá a politikus.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt időszak bizonyította, hogy az innováció segítségével milyen jelentős eredmények érhetőek el a járvány elleni küzdelemben.

Ez annak is köszönhető, hogy a tárca a lehető leggyorsabban biztosította a tudástőke hasznosításához, a megelőzés és a gyógyítás hatékonyságának növeléséhez szükséges forrásokat – fűzte hozzá.

Ennek a munkának a folytatása annál is inkább fontos, mert a járvány egy esetleges második hulláma előtt lehetőség nyílik új, a védekezést segítő kapacitások kiépítésére – mondta.

Grasselli Norbert, a társaság ügyvezető igazgatója közölte:

az új gép percenként 60 FFP2-es típusú, ötrétegű maszk előállítására alkalmas.

Egyelőre 400-500 ezer maszk gyártásához szükséges alapanyaggal rendelkeznek, ám folyamatos az alapanyagok beszállítása – ismertette az ügyvezető.

Borítókép: textilmaszkot osztanak az utasoknak a Nyugati téri aluljáróban 2020. április 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!