Nem jogerős

2018.11.21. 22:35

Nyolc év fegyházat kapott a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője

Nyolc év fegyházbüntetésre ítélték a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóját, V. Jánost, valamint egy év hat hónapra – három évre felfüggesztve – az ügy másodrendű vádlottját, az intézet korábbi nevelőjét, K. Bélát.

Az igazgatót ezen felül véglegesen eltiltották minden olyan foglalkozástól, amelynek végzése során tizennyolc év alattiakkal kell foglalkozni. Az eddig előzetesben töltött idejét beszámítják a fegyházbüntetésébe. Az ítéletet szerdán hirdették ki a Székesfehérvári Törvényszéken – adta hírül a feol.hu megyei hírportál.

V. János 1996-tól 26 éven keresztül volt a bicskei gyermekotthon igazgatója és 2011 augusztusáig az ott elhelyezett kiskorú gyermekek gyámja. A másodrendű vádlott 2015 augusztusától 2016 márciusáig gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztensként és növendékügyi előadóként dolgozott az intézményben.

V. János és K. Béla a bíróság előtt
Fotó: Koppán Viktor / feol.hu

V. János a vád szerint 2004 és 2016 között a nevelése, felügyelete alatt álló kiskorú sértetteket a fennálló alá-fölérendeltségi viszonyt kihasználva szexuálisan zaklatta, ezzel erkölcsi és érzelmi fejlődésüket veszélyeztette. Az ítélethirdetéskor a bíró tíz esetet ismertetett, hangsúlyozva, hogy az elmeügyi szakértő vizsgálata szerint az intézményvezető beszámítható állapotban követte el a tetteit.

A másodrendű vádlottat, K. Bélát – aki szabadlábon védekezhetett – négy kiskorú zaklatásával vádolták.

A bíróság szerint az egykori igazgató többek között folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, szexuális erőszak kísérletében, folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében bűnös. V. János tagadta a vádakat, amelyeket rágalmazásnak minősített. Ügyvédje fellebbezett, a büntetés enyhítését kérte, így az ítélet nem jogerős.

A nevelő esetében enyhítő körülmény, hogy bűnösségét részben beismerte és tettét megbánta. A nevelő ügyvédje tudomásul vette a büntetést – írta a feol.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!