Ennyi volt?

2017.11.04. 09:16

Betiltaná a WhatsAppot és a Telegramot az afgán hatóság

Az afgán távközlési hatóság (ATRA) felszólította az ország internetszolgáltatóit, hogy blokkolják hálózataikon a WhatsApp és a Telegram üzenetküldő alkalmazások használatát, de a Reuters hírügynökség szombati jelentése szerint nem biztos, hogy eleget tettek az utasításnak.

Az ATRA felszólító levele gyorsan terjedni kezdett az afgán közösségi médiában. A november 1-jén kelt dokumentum szerint a szolgáltatóknak 20 napra haladéktalanul lehetetlenné kell tenniük a két applikáció használatát. Ennek ellenére a Reuters azt írja, hogy a két alkalmazás az állami és magánkézben lévő mobilhálózatokon is hibátlanul működött egész héten, és jelenleg is használhatók.

Sajtójelentések meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a titkosított üzenetek küldésére alkalmas appok használatának letiltását az afgán elhárítás, a Nemzetbiztosági Igazgatóság kezdeményezte, hogy megnehezítse a tálibok és egyéb szélsőséges csoportok bizalmas kommunikációját.

A mobilkommunikáció elterjesztése az egyik legnagyobb sikertörténet Afganisztánban, mióta amerikai beavatkozással eltávolították a hatalomból az országot 1996 és 2001 között irányító, szélsőséges tálibokat. Idővel a titkosított kommunikációt lehetővé tévő alkalmazások, a Viber, a WhatsApp és a Telegram is elterjedtek, ami viszont azzal jár, hogy a szélsőségesek is élhetnek az alkalmazások kínálta lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!