Kajak-kenu vb

2023.08.25. 16:39

Döntős és olimpiai kvótás a magyar női kajaknégyes

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összeállítású női kajaknégyes bejutott a döntőbe 500 méteren a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, ezzel szerzett négy női kajakos kvótát Magyarországnak a párizsi játékokra – jelenti a helyszínről az MTI.

MW

A magyar egység bejutott a döntőbe, ezzel négy női olimpiai kvótát szerzett

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A férfi kajaknégyes – Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor – hasonlóan a nőkhöz második lett pénteki középfutamában, így ugyancsak készülhet a később sorra kerülő fináléra, amelyben egy európai riválisát kell megelőznie ahhoz, hogy kvótát szerezzen.

A korábbi viharos időjárás sokat szelídült, még a nap is kisütött, így a 13 óra előtti folytatás már a tervek szerint alakult a viadalon. A középfutamokban az első három hely ért finálét.

A kajak négyesek versenye különös jelentőséggel bír a vb-n, ugyanis tíz-tíz hajóban negyven-negyven párizsi kvóta talál gazdára, 

ráadásul a tíz olimpiai szám közül ebben a kettőben csak itt lehet kvalifikációt szerezni, javítási lehetőség nincs. 

Kikötés, hogy legalább négy kontinens nemzeteinek kell szerepelniük az indulási jogot gyűjtő egységek között.
Ennek megfelelően már a középfutamok előtt is nagy volt az izgalom a vízen és a parton is. 

Gazsóék szerdán, az elrontott rajt után egy második hellyel mutatkoztak be az előfutamban, s most sem kezdtek túl jól.

A folytatásban a németekkel, a dánokkal, az ukránokkal és a norvégokkal folyt a csata a továbbjutó helyekért, s végül – a táv második felében remekül lapátolva – a hazaiak mögött sikerült beérni a második helyen. Mivel a döntőben ott lesz a kínai, az ausztrál és az új-zélandi egység is, minden európai finalista kvótát szerez, a negyedik kontinens pedig majd a B döntőből kerül ki.

Valahogy nem tudnak felpörögni a lányok, nincs meg köztük a harmónia, remélem, a döntőre összeállnak.

– mondta az MTI-nek Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki a négy kvótának természetesen örült.

Elvárás volt ez velük szemben, de ők ennél többre is hivatottak

– tette hozzá.  

A férfi négyes is nagyot küzdött a középfutamban, amelyben a házigazdák csapatán túl ott voltak a szintén nagyon erős spanyolok is. Végül ez a három egység jutott tovább német, magyar, spanyol sorrendben.

 Mivel a férfiaknál csak egy Európán kívüli kvartett került a fináléba – Ausztrália – , egy kontinentális riválist meg kell előznie Tótkáéknak a döntőben, hogy megszerezzék a négy kvótát.

Az indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

Fejes Dániel a kenu egyesek 500 méteres középfutamában – ez a szám nem szerepel az ötkarikás programban – taktikus versenyzéssel, 

az erejét jól beosztva megszerezte a harmadik, még továbbjutó helyet, így ő is  készülhet a délutáni éremcsatára.

A pénteki döntős program – amelyet a szélsőséges időjárás miatt két és fél órával el kellett csúsztatni – nyolc A fináléból áll, ezek közül hétben lesz magyar hajó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában