Lakberendezés

2010.05.07. 10:07

Mag-katedrális

Május elsején nyílt meg Kínában a 2010-es világkiállítás; több mint 200 ország és szervezet épített pavilont az öt négyzetkilométernyi területen, a kiállítás hat hónapja alatt, azaz október végéig mintegy 70 millió látogatót várnak.

BAMA

A sok izgalmas épület közül máris sokak nagy kedvence az Egyesült Királyság pavilonja, más néven a Mag-katedrális, amivel a britek ismét bebizonyították kreatív és innovatív gondolkodásmódjukat.

Az Egyesült Királyság pavilonja messziről úgy néz ki, mint egy hatalmas, elfújnivaló pitypang. A világhírű brit tervező, Thomas Heatherwick 60 ezer darab, egyenként 7 és fél méter hosszú, áttetsző rúdból álmodta meg a hatemeletnyi épületet: ezek nemcsak szerteszét állnak az épületből, de ha fúj a szél, még mozognak is, tökéletesen utánozva a szellőben borzolódó pitypangot.

Az már csak közelebbről látszik, hogy miért is Mag-katedrális a neve: minden egyes rúdban a Kew Gardens királyi botanikus kert magbankjából, a Millenium Seed Bankból származó növénymagot helyeztek el – utalásképp Nagy-Britannia milliónyi kiskertjére, zöld parkjaira, dús mezőire, lombos erdeire, vagyis a királyság természettel való kapcsolatára.

Építészetileg további különlegességet jelent, hogy az összegyűrt papírhoz hasonló alapok között álló bolyhos épület rúdjai a fénnyel is varázsolnak: a nappali fényt „behúzzák” az épületbe, ezáltal megvilágítva a belső tereket, sötétben pedig a belső végeken elhelyezett fényforrásokból árad kifelé a fény, gyönyörű éjszakai díszkivilágításba vonva az egész pavilont.

Lélegzetelállító képek a Lakáskultúra oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!