Lakberendezés

2009.11.12. 09:55

Top 10: A világ legnagyobb épületei

Sok jó ember kis helyen is elfér - tartja a mondás, mi mégis egyre nagyobb tereket használunk. Gigantikus felhőkarcolók, luxus hotelek, álomkaszinók és óriásplázák épülnek világszerte. Határ a csillagos ég - no meg a költségvetés…

BAMA

Ahogy fejlődik a technológia és növekszik a népesség, úgy nőnek vele az igények és az építmények is. Míg Afrika számos törzse ma is piciny kunyhókban él és megelégszik pár négyzetméternyi területtel, addig a határtalan luxus fővárosában, Dubaiban 29 ezer szobás, 10 kilométer hosszú szállodasorok szolgálják ki a nagyérdeműt.

Gigaházak, megaárak

A páratlan méret persze a költségekben is megmutatkozik. A luxus fővárosában találhatjuk minden idők legnagyobb épületét is, a 130.000 m² -es nemzetközi repülőteret, amely 4.5 milliárd dollárból épült, míg a makaói gigakaszinóhoz 2.4 milliárd kellett. Valószínűleg ennél jóval több pénzt emésztene fel a hússzor ekkora moszkvai Christal Island ökopalota, melynek munkálatai most a gazdasági válság miatt határozatlan időre szünetelnek.

(Nem) a méret a lényeg?

A gigantikus épületek funkciójukat tekintve is igen sokoldalúak. A legnagyobbak között nem csak repülőteret, kereskedelmi központot, plázát és luxushotelt, de parlamentet, minisztériumot és templomokat is találunk. Ami pedig a helyszíneket illeti, szinte a világ minden táján fellelhető egy-egy építészeti csoda, ám a legtöbb „óriás” - ahogy az listánkból is kiderül - Ázsiában van.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!