Kultúra

2017.05.25. 14:59

Most mindent megtudhat Samuról vagy a rómaiak halottkultuszáról és szépségápolásáról

Címkék#Tata

A római kori temetkezési szokásokról és a birodalom hölgyeinek szépségápolásáról tartanak előadásokat Tatán a Kuny Domokos Múzeumban a régészet napi programokon. Vértesszőlősön Samu nyomába eredhetnek az érdeklődők.

MTI

Pénteken délután 5 órakor a tatai várban A Holtak világa címmel a római temetési rítusokat ismertetik a múzeum munkatársai. Ugyanebben az időben a hölgyeket a római kori szépségápolás, sminkelés, hajfestés és a parfümök titkaiba vezetik be.

A vár udvarán ásatási helyszínt alakítanak ki gyermekeknek, valamint kicsik több római kori mesterséget is kipróbálhatnak, ékszereket, mozaikot készíthetnek, freskót festhetnek és az elkészült tárgyakat hazavihetik.

A Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi kiállítóhelyén pénteken 10, 12 és 14 órakor beszélgetős vezetések indulnak, melyek során bejárják a 320 ezer éves lelőhelyeket, ahol Európa egyik legidősebb előembertelepét tárták fel.

Itt került elő a feltáró régész által Sámuelnek elnevezett előember hátrafelé kicsúcsosodó tarkócsontja. A helyszín különlegessége, hogy csak itt fordulnak elő az ember ősének csontmaradványai az általa használt eszközökkel, tűznyomokkal, településmaradványokkal, valamint az akkor élt állatok és növények lenyomataival együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!