Kultúra

2016.09.29. 16:35

Így kell a gyerekeket „ráhangolni” a komolyzenére

Több újdonságról is büszkén mesélt Ocskai Gabriella a vele készült interjúnk során. Nem meglepő, hogy mindegyik középpontjában a zene áll. Vasárnap indul a RáHangoló sorozat, emellett egy új formációban is láthatjuk a színpadon, és az Erkel Ferenc Zeneiskola zongoratanáraként is találkozhatunk vele – immár harmadik éve – újra.

Wágner Zsanett

– Mi történt a legutóbbi találkozásunk óta?
– Hál'' Istennek elég sok minden. Néhány hónapja Gazdag Krisztával valami egészen új dologba kezdtünk, egy kicsit más stílusban is szeretnénk kipróbálni magunkat, mint amiben eddig megismerhettek minket. Nagyon sok próba, együttgondolkodás van mögöttünk, de mára különböző rendezvényekre, borvacsorákra kapunk és fogadunk el meghívásokat, novemberben egy filmzenés estre készülünk, decemberben már az ünnepekhez kapcsolódó koncerttel várjuk az érdeklődőket. Izgalmas feladat a saját „hangunkon” újragondolni ismert és kevésbé ismert, de számunkra mindenképp fontos dalokat.

– Elmondható, hogy Ocskai Gabriella megtalálta a helyét?
– Nagyon hálás vagyok azért, hogy ennyi lehetőség van a hivatásomban. Az óvodásoktól elkezdve a gimnazistákig minden korosztályt taníthatok, megtapasztalhatom a tehetséggondozás szépségeit, a csoportos oktatás lehetőségeit. Közben el sem tudom mondani mekkora felelősség, hogy koncertenként sokszor 100 kisgyermeknek mesélünk a klasszikus zene világáról. Sokan egy-egy Ráhangoló alkalmával találkoznak először komolyzenéjével és az a feladatom, hogy ez az első, megismételhetetlen találkozás a hangszerekkel és a zenével igazán jól sikerüljön.

– Hangolódjunk mi is! Hét évvel ezelőtt indult a koncertsorozat, hogyan lehet ennyi időn át megújulni?
– Ez nagyon fontos dolog, hiszen évről évre jönnek új kisgyermekek, családok, de emellett ott van a törzsközönségünk is. Ezért minden évben igyekszünk új műsorokkal, ötletekkel, fiatal művészekkel, más művészeti ágakat is bevonva színes, tartalmas sorozatot összeállítani. Az idei évad első koncertje egyébként vasárnap 10 órakor kezdődik a Vértes Agorájában. A Zene Világnapja alkalmából rézfúvós ráHangolóra várunk mindenkit, a reneszánsztól elkezdve a filmzenékig többféle zenei stílusból szemezgetünk majd. Harmadik éve otthonunk az Agora emeleti galériája, ami a nagy érdeklődés miatt néha bizony kicsinek is bizonyul. A Vértes Agorájával nagyon jó a kapcsolatunk, minden támogatást megkapunk, hogy mi tényleg csak a szakmai munkára koncentrálhassunk. Második éve pályáztunk sikeresen közösen az Nemzeti Kulturális Alapnál, ami szintén nagy biztonságot és sok lehetőséget jelent nekünk.

– Miért fontos, hogy a gyermekek ennyire korán megismerjék a komolyzenét?
– Úgy gondolom, ez az az életszakasz, amikor érdemes nagyon sok területet megmutatni a gyerekeknek és akkor kiderülhet, hogy miben lehetnek tehetségesek, mihez éreznek igazán affinitást. De a RáHangolót azoknak is ajánlom, akik nem választanak később hangszert, más művészeti ágban vagy a sportban jeleskednek majd. A zene azt gondolom, hogy nem megkerülhető, minden ember életének része kell hogy legyen. Ezért fontos, hogy milyen minőségben találkozik a gyermek először a komoly zenével. Hiszem, hogy ezekből a gyermekekből válhatnak később művészetet pártoló felnőttek. Hét év alatt - büszkén mondhatom – nagyon sok ráhangolós gyermekkel találkoztam már a zeneiskolában is később. Minden évben tartunk körülbelül 20-30 koncertet, 60-100 gyerek részvételével, így elmondható, hogy több ezerhez eljutottunk már. Ismernek, keresnek, figyelnek minket- és erre nagyon büszkék vagyunk!

– Mi lesz a tematika?
– Minél színesebb koncerteket szeretnénk, minél látványosabb produkciókkal, sok új ötletünk van és nagyon tehetséges, szakmailag elhivatott csapat áll mellettem. Újdonság, hogy sokkal több zenésszel dolgozunk együtt, lehetőségünk van nagyobb kamaracsoportokban is megszólalni. Vannak saját műsoraink, az idei Tavaszi Fesztiválon már a 2. részét mutatjuk be  A kis herceg című zenés mesének, amit az Oroszlányról indult Halász Károly zeneszerző írt a RáHangolónak. Sok átiratot is készítünk, az idén a Diótörő lesz talán a legkiemelkedőbb. A helyi művészeti csoportokkal, egyebek mellett a Forgórózsa Népművészeti Egyesülettel és a Silhouette balett művészeti csoporttal valamint a Tatabányai Fesztivál Fúvószenekarral is felvettük a kapcsolatot és dolgozunk majd együtt ebben az évadban.

– Hogy néz ki egy koncert?
– A RáHangoló koncertek alap elképzelése, hogy nagyon családias, közvetlen hangulatú legyen. Fontos, hogy a gyerek ne érezze magát feszélyezve az előadás alatt. Sokakat elriaszt, amikor megpisszenni sem lehet egy koncert közben – pedig a legtöbb kisgyerek nagyon érdeklődő és azonnal szeretne kérdezni, reagálni a hallottakra, bekapcsolódni a koncertbe. Kellenek a kapaszkodók az értő zenehallgatáshoz, meg kell hozni a kicsik kedvét. Nálunk nincs színpad, a gyerekek a szépen felöltözött zenészek előtt ülnek, sokszor annyira közel hozzájuk, hogy hallhatják a fúvósok levegővételét is, egészen közelről figyelhetik meg, ahogy a zene „megszületik”.  Megvan a varázsa ennek az interaktivitásnak és nincs is két egyforma előadás. A koncert után tartunk egy hangszersimogatót, amikor a gyermekek odamehetnek a zenészekhez, kérdezhetnek, közvetlen közelről szemügyre vehetik, megfoghatják, kipróbálhatják a hangszereket. Öröm hallani, hogy ezek a picik már néhány előadás után tudják, hogy a fuvola miért a fafúvós hangszercsalád tagja, ha nem is fából készül...

– Milyen korosztályt szólít meg egy koncert?
– A plakátokon és a program leírásakor is kiemeljük, hogy óvodásoknak és kisiskolásoknak szól. Mégis az egész rendezvény forgatókönyvét úgy állítjuk össze, hogy a legkisebbeket is lekösse, a nagyobbaknak is tartogasson új információt és a szülőknek is szórakoztató legyen. Így reméljük, hogy koncertlátogatáson túl ez egy tartalmas délelőttöt, közös élményt is adunk a hozzánk ellátogató családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!