Kultúra

2010.03.02. 18:28

Varró Dániel: a formák és a rímek voltak mindig a legfontosabbak

Tatabánya, Jászai Mari Színház, kedd, kora délután, sok busznyi gyermek különös reménykedésben. Varró Dániel darabjára jöttek, s hogy, hogy nem, tudják valahonnan, Dani is itt lesz köztük. Ez pedig örömünnep.

Rafael Balázs

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szerző, Varró Dániel is részt vett a Népház előadásán
[/caption]

Nem véletlenül mondjuk a fiatal alkotó keresztnevét, ő kérte, így szólítsuk. Dani, azaz Varró Dániel versregénye, kacskaringós képzelet-csodája megteremtése óta (2002) már a negyedik dimenzióban jelenik meg előttünk: az „olvasmányt” (ha szabadna, kötelezővé tenném) eddig bábelőadás és CD-feldolgozás követte. Itt pedig hús-vér figurák, fiatal színészek állítják elénk Muhi Andris nyolcéves kisfiú furcsa kalandjait a Maszat-hegy tájéka és a Pacák birodalmában. Ahol mindenki, hm, kissé maszatos...

Varró Dánielt, akit a gyerekek közé visz Harsányi-Sulyom László igazgató, előadás előtt mi is elcsíptük egy pillanatra:

– Honnan ez a döbbenetes versismeret? Anyegin-strófában indít, néha átvált felező tizenkettesbe, majd hősies, trójai viadalt idéző hexameterbe? És így, ezzel a „nehézséggel” együtt még nagyobb öröm olvasni.
– Édesanyámnak köszönhetek igen sokat, no meg tanáraimnak. Mindig a forma izgatott. Mindig a megfelelő forma megtalálása az adott tartalomhoz. Emlékszem, már ötödikben arra biztattak, találjak hibát a tankönyvben – nem tehetek róla, ha már az első sorokban akadt.

– A verstan külön tudomány, nem nehéz megtanulni a rengeteg variációt?
– Nehéz... engem ez éltet, feldob, szórakoztat; ugyanakkor pontosan tudni akarom, mi milyen mondanivalókat szolgálhat. Komoly játék ez, szerelem.

– Jó pár éve írta a Maszat-hegyet. Izgatja még?
– Hát persze. Az a fontos, hogy ki mit lát még meg benne, kinek hogyan szólal meg a mű. Egészen más magunkban elolvasni, hiszen a szöveg is más és más hangon tud megszólalni, hát még egy-egy izgalmas színházi előadás milyen jó lehet. Ezt még nem láttam, jó társaság, jó csapat csinálta, sokat várok tőlük.

Amit tudni illik...

* A Maszat-hegyhez új zenét szerzett Kákonyi Árpád, a veretes szöveget dramatizálta és színpadra alkalmazta Kárpáti Péter.

* Élőzene állítja elénk a dalokat, zongorán kíséri a szereplőket Matkó Tamás.

* A darabot a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves prózai színészhallgatói adják elő (osztályfőnök Máté Gábor).

* A produkció a Jászai Mari Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös előadása.

* Élőzene állítja elénk a dalokat, zongorán kíséri a szereplőket Matkó Tamás.

* A darabot a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves prózai színészhallgatói adják elő (osztályfőnök Máté Gábor).

* A produkció a Jászai Mari Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös előadása. A szerző, Varró Dániel is részt vett a Népház előadásán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!