Beruházás

2023.11.14. 10:16

Czunyiné dr. Bertalan Judit: túl az újabb egyeztetésen az ácsi katódüzem kapcsán

Újabb egyeztetésen vannak túl az Ács határába tervezett katódgyár kapcsán a szakemberek. Ezúttal a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) munkatársai és a beruházók ültek asztalhoz, hogy már a tervezés is a magyar és uniós szabályoknak és szabványoknak megfelelő legyen.

Kemma.hu

Mint megírtuk, 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Bamo Technology, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódanyagot terveznek gyártani elektromos akkumulátorokhoz. Az archeológiai feltárás és a humusz deponálása már javában folyik, ahogy a tervezés is. Ennek a folyamatnak a részeként a napokban a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) munkatársai a beruházóval egyeztettek.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezte annak idején a megbeszéléseket, hiszen a képviselő egyben az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa is. Ahogy beszámolt róla: nem feladata ugyan a választókörzetében tervezett összes beruházás operatív kísérése, de meghallotta az ácsiak, a banaiak és a bábolnaiak aggályait, félelmeit, és ezt komolyan vette a tervezett nagyberuházással kapcsolatban. Ezért kezdeményezte a HIPÁ-nál a széleskörű egyeztetést a vállalat vezetőivel a beruházás időszerű kérdéseiről.

A megbeszélés újabb köréről Czunyiné dr. Bertalan Judit a közösségi oldalán számolt be. Mint írta: a magyar és eu-s szabályoknak és szabványoknak való megfelelés a biztonságos üzem és a beruházás nélkülözhetetlen feltétele. Az engedélyek benyújtása előtt, az eljárásrend pontos megtartása, a határidők és a hatósági előírások megtartása, a műszaki leírások megfelelősége kulcskérdés. Ezek az egyeztetések sarokkövei. A képviselő szerint az ácsiak számára a beruházás előrelépést kell, hogy jelentsen. Ezért minden alkalommal hangsúlyozza a fentieket.

Mint nemrég beszámoltunk róla, nemrég Szentirmai István ácsi polgármester egyeztetett videókonferencián a németországi Schwarzheide városának polgármesterével, ahol az ottani üzem tapasztalatairól beszéltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!