Közélet

2017.05.06. 06:08

A falu szívében ékeskedik a csémi templom

A csémi templomot 1844-ben kezdték építeni, azonban a szabadságharc miatt elhúzódott annak kivitelezése, így 1849-ben Scitovsky János hercegprímás szentelte fel, Szent Anna tiszteletére.

N. T.

Az egyházközség kezdetben a mocsai plébánia fíliája, majd később önálló lelkészség lett, ezután 1977-től komáromi plébániához, jelenleg pedig az ácsi plébániához tartozik.

2013-ban teljesen megújult a templom, hiszen új tetőszerkezetet kapott, megújultak a falak kívül-belül és a padlózat is. A padokat és a bútorokat is felújították, emellett a sekrestye új bútorokat kapott, valamint a szobrokat is átfestették. A harang is elektromos működésű lett, ami azóta minden délben pontosan megszólal.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Szent Anna templomot 2013-ban teljesen felújították
[/caption]

Tavaly Czifra Mónika budapesti restaurátornak köszönhetően megújult a templom oltárképe is, mely a XIX. században készült, azonban alkotója ismeretlen.

Az idei tervek között szerepel a 200 éves templom zászló felújítása, melynek két oldalán Szent György és Szent Flórián látható, valamint a templom fűtését szeretné korszerűsíteni a közösség.

Címkék#Csém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!