Közélet

2017.01.16. 13:44

Tavaszra megújul a Keri

Napelemeket és homlokzati szigetelést is kap a tatabányai kereskedelmi iskola az energetikai fejlesztésnek köszönhetően

W. Zs.

Az EGT és a Norvég Alap által kiírt energetikai pályázaton több mint 160 millió forintot nyert a Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Sazakközépiskolája, amelynek keretében az épület több ponton is korszerűbbé válik.

Információink szerint az oktatási intézmény történetében eddig ez a legnagyobb volumenű beruházás. A teljes összeg húsz százalék önrészből és nyolcvan százalékos pályázati pénzből tevődött össze. Az önerőt a Tatabányai Szakképzési Centrum biztostotta. A támogatásból sok mindenre jut.

Nemcsak a homlokzatra figyelnek

Nemcsak arról van szó, hogy 2000 négyzetméteren keresztül új homlokzati szigetelést kap az épület, hanem modernizálják a fűtésszabályozót továbbá kicserélik az összes nyílászárót és a radiátorszelepet.

Ottjártunkkor láthattuk, hogy negyven éves intézmény új hőszigetelő bejárati ajtót kapott és úgy tudjuk, további munkálatok az időjárás függvényében történnek majd. A tervek szerint a szigetelés után felszerelik a napelemeket és az épület külső festésével új színben tündökölhet majd az intézmény.

Az is említésre méltó változás, hogy az aula kupolájában található hőszigetelő üvegek is csereszabatossá váltak, és ezzel a lépéssel szintén komfortosabbá tehető a hallgatókat és a pedagógusokat körbevevő mindennapos légkör.

A diákok is örülnek

A tanulókat megkérdezve mindenki rendre arról számolt be, mennyire örül a változásoknak és hogy mennyire időszerű volt ez a fejlesztés. A pedagógusok pedig kiemelték, igyekeztek rugalmasan hozzáállni a munkálatokhoz, így a felújítás szerencsére nem okozott semmiféle változtatást a tanrendben. A felújítás miatt nem maradt el óra vagy nem szünetelt a tanítás.

Mint megtudtuk, a „renováláson” kívül szerepet vállaltak egyfajta arculat módosításban is és ennek köszönhetően különböző soft elemek is bekerülnek majd az iskolai hallgatók mindennapjaiba. Magyarul előtérbe kerül a környezettudatos szemlélet, ami diákra és tanárra egyaránt érvényes van és a tanórák némelyike is ennek szellemében zajlik majd.

A munkálatok a tervek szerint tavasszal fejeződnek be, amikor ünnepélyes kereteken belül számolnak majd be arról, mi is történt a Keriben és az iskola épületével az elmúlt hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!