Közélet

2016.12.04. 17:07

Díjazták a segítőket

Kedves ünnepségen köszöntötték a megye önkénteseit szombaton új helyszínen, a tatai Kajakház Ökoturisztikai Központban. Ez alkalomból adták át az idei Év Önkéntese díjakat – négy kategóriában.

Veizer Tamás

A Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület alapvető célja volt, amikor 2011-ben, az Önkéntesség Évében megalapította a Komárom-Esztergom megyei Önkéntességért díjakat, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet. Az is szándékuk volt, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése kedvezőbb legyen – emelte ki bevezetőjében Lendvainé Komlós Zsuzsanna, a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület munkatársa.

Az év jótevője elismerést a T-Szol Zrt. közössége kapta: a díjat Muschitz-Tóth Enikő vette át Bereznai Csaba alpolgármestertől. A méltatásban elhangzott: a T-Szol Zrt. feladata a város lakosainak széleskörű kiszolgálása, életminőségének javítása. A társadalmi és környezetvédelmi megfontolásokat szem előtt tartva kiemelt teendőjének tekinti a helyi közösségek támogatását, legyen az sport, kulturális, hitéleti, családi vagy gyerekprogram.

Az Év Önkéntese címmel a tatai Bacsárdi József munkáját ismerték el. Bacsárdi József különösen a fogyatékkal élő személyekért, mozgássérültekért, kisebbségek tagjaikért, időskorúakért tesz sokat. Az egészséges életmód népszerűsítése okán ellátogat a nyugdíjas klubokba, mozgássérültek klubjába, szociális otthonokba. Az általa szervezett sport és egészségnapok, a mozgássérültek által játszott boccia játékban segédkezik illetve bíróként is részt vesz. Bacsárdi József az Áhi Jóga Egyesület vezetőjeként egészségünk megőrzését tartja legfontosabb küldetésének.

A komáromi Élettér Egyesület tevékenységét az Év Önkéntes szervezete címmel jutalmazták. A csaknem 20 éve alapított egyesület 2005 óta Koppánymonostoron, a Mag-ház civil szolgáltató központban tevékenykedik. Két fő irányvonaluk a civil szolgáltatás, valamint gyermek- és ifjúsági munka. Akkreditált rehabilitációs foglalkoztatóként jelenleg két alkalmazottjuk megváltozott munkaképességű fiatal. Kiemelten foglalkoznak az Ács-Jegespusztán élő cigány kisebbség felkarolásával, mindennapi életük színesebbé tételével.

Év Önkéntes programja címmel az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány Meseösvénye programot díjazta a Bázis Egyesület.  Az utóbbi években felerősödött az igény a népi hagyományok így a népmese iránt. A Meseösvény 12 állomásának összeállításakor fontos szempont volt, hogy a 4-10 éves gyermekek koruknak megfelelő feladatokban, szórakoztatásban részesüljenek. Másik új, hasonló programjuk LogiKaland, amely a matematikára épülve élményalapú tapasztalatszerzést visz végbe játékos formában.

További részletek a 24 Óra hétfői számában!

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!