Közélet

2016.05.23. 07:34

Visszadobta a Klik ajánlatát Dorog

Csakis udvariassági gesztusból véleményezték a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megkeresését Dorogon.

kemma.hu

A város önkormányzati képviselő-testülete rendkívüli ülésén, tizenegy igen vokssal és egy tartózkodó szavazattal, úgy döntött, hogy nem támogatja a helyi Zsigmondy Vilmos Gimnázium Informatikai és Egészségügyi Szakközépiskola Híd I. programban való részvételét. A határozatban az is szerepel, hogy a testület kifejezetten udvariassági gesztusból véleményezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megkeresését, mivel azt nem szakmainak, határidőt sértőnek és nem előkészítettnek ítélik meg.

A döntés előzményei közt szerepel, hogy a KLIK esztergomi tankerülete intézményátszervezés véleményezése miatt kereste meg a dorogi önkormányzatot. A HÍD I. programban való részvételre kijelölték a Zsigmondy Vilmos Gimnázium Informatikai és Egészségügyi Szakközépiskolát. Mint kiderült, a programban való részvételhez szükséges az iskola szakmai alapdokumentumának módosítása, mivel a döntés intézményátszervezésnek minősül.

A dorogi önkormányzat egy 2008-ban elfogadott közoktatási rendszerfejlesztési koncepció alapján vezette be az angol kéttanítási nyelvű oktatást a város általános iskoláiban a 2010–2011-es tanévben. A koncepció része volt a 2017–2018-as tanévben az angol kéttanítási nyelvű gimnáziumi oktatás bevezetése, amely a folytonosságát biztosítaná az általános iskolai oktatásnak. Az iskola a bevezetés engedélyezését már kérte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, de ezt az elmúlt két évben elutasították.

Az önkormányzati képviselő-testület az elmúlt év márciusában döntött a középiskola működtetésének vállalásáról, az általános iskolában megkezdett angol kéttanítási nyelvű pedagógiai oktatás folytatását szeretné a város biztosítani a középiskolában.

Az oktatási intézmény alkalmazotti ülése úgy döntött, hogy a személyi és tárgyi feltételek hiányossága miatt, valamint az angol-magyar két tanítási nyelvű rendszerfejlesztési koncepcióban foglaltak miatt, nem támogatja a HÍD I. program bevezetését.

A programot röviden úgy lehet összefoglalni, hogy az a tanköteles korú tanuló, aki alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, de középfokú iskolába nem nyert felvételt, tanulmányait az általános iskola kezdeményezésére a Híd I. programban folytatja.

Az így szervezett nevelés-oktatás az egyéni képességekre és szükségletekre épülő differenciált fejlődési utak biztosításával pótolja a továbbtanuláshoz szükséges, de hiányzó alapvető ismereteket, kompetenciákat. Felkészítik a tanulókat az egyéni képességeikhez igazodó tanulási módszerek elsajátítására, illetve pályaorientációs tevékenység keretében megismertetik a tanulókat a munkaerőpiacra történő belépéshez szükséges ismeretekkel.

A program keretében a tanulók középfokú iskolába felvételiznek. A képzés végén a tanulmányi követelmények teljesítéséről a szervező iskola tanúsítványt állít ki. A Híd I. programot úgy kell megszervezni, hogy az érintett tanulók – igény esetén – kollégiumi elhelyezést kaphassanak.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!