Közélet

2015.12.08. 14:44

A Dobó-gimnázium áll a lista élén

A HVG évről évre elkészíti az ország legjobb középiskoláinak rangsorát. A top 100-as lista élén rendre azok az elitgimnáziumok szerepelnek, amelyek jól megalapozott hírnevüknek köszönhetően kiválogathatják a legjobban tanuló, és általában jó családi hátterű diákokat.

Zs.K.

Nahalka István oktatáskutató ezzel szemben egy olyan rangsort készített, amely más szempontból értékeli a középiskolákat. Ez a lista azt mutatja, hol tudnak a legtöbbet fejleszteni a diákokon, hol eredményes a pedagógiai munka. E szempontok szerinti rangsor élén nagyrészt olyan iskolák állnak, amelyek nem kerültek rá az elitgimnáziumok 100-as listájára.
Az első helyen esztergomi Dobó Katalin Gimnázium áll, amely a HVG listáján a 68-adik. A pedagógiai hozzáadott érték alapján ezek a gimnáziumok abban jobbak, hogy a hozzájuk kerülő vegyes teljesítményű és adott esetben rosszabb családi hátterű gyerekek fejlesztésében eredményesebbek.



Az oktatáskutató szerint egyébként az elitgimnáziumok kiváló munkát végeznek, csak éppen jól kiválogatott diákokkal. Ezzel az alternatív rangsorral arra akart rávilágítani, hogy a középiskolákról szóló listák mit nem mutatnak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!