Közélet

2015.04.21. 10:01

Kisiskolások találkozása a „nagyvassal” a laktanyában

A tatai katonák két programot is szerveztek diákoknak. Az oroszlányi Hamvas Béla középiskolában a sebesültek csatatéren történő elsősegélyben részesítése volt a fő téma. A másik eseményen a helyőrségben fogadták a honvédek a kisiskolásokat.

P.J.

Napsütéses tavaszi délután érkezett a katonai mentő az oroszlányi Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola udvarára. Az oktatási intézmény és az MH 25 Klapka György Lövészdandár által kötött KatonaSuli-megállapodásnak megfelelően katonai alapismeretek tantárgy keretében tartottak a honvédek egészségügyi témájú tanórát a diákoknak.



A foglalkozáson a tanulok az általános egészségügyi oktatás mellett a műveleti területen előforduló sérülésekről, azok ellátásának módjáról is hallgathattak előadást, Péczelyné Fehér Ildikó főtörzsőrmester szakavatott tolmácsolásában. Az elméleti tájékoztatást követően a diákok szakszerű felügyelet mellett gyakorolhatták a különféle sérülések „kezelését” és a harctéri sebesültszállítás különféle lehetőségeit, formáit.

A tatai Talentum Általános Iskola másodikos kisdiákjai viszont az MH 25. Klapka György lövészdandárhoz látogattak. A gyerekek számára a katonák egy statikus technikai bemutatóval készültek, ahol a dandárnál rendszeresített hadászati eszközöket is megtekinthettek az apróságok. A kicsik igazi „nagy vasakkal” szembesülhettek. Kicsit olybá tűnt, mint Dávid és Góliát egykori találkozása.

A második osztályosoknak – bezzeg – nem kellett kétszer mondani, hogy birtokba vegyék a harci masinákat. Pillanatok alatt fent majd bent voltak például a T-72-es harckocsiban, illetve a BTR-80 páncélozott csapatszállítóban. A hatalmas D-20-as ágyútarackon pedig amit csak lehetett, eltekertek és ahová lehettet, benéztek. A kezelőszemélyzet készségesen válaszolt és magyarázott a gyerekseregnek.

Élményekben gazdag, tartalmas és nem utolsó sorban vidám hangulatú órákat tölthettek a kisdiákok a tatai laktanyában. Mindkét program jól szolgálta azt a célt, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a katonasághoz, hogy megismertessék velük mindennapjaikat, kötelező feladataikat, illetve a felkészítésüket. Ezzel is népszerűsítve a katonaéletet, a honvédhivatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!