Közélet

2014.12.26. 16:48

Isten metrón érkezett

Családias hangulatú karácsonyi ünnepséget rendeztek a komáromi Kempelen Farkas Szakközépiskola és Szakiskola tanulói. Az intézmény aulájában tekintették meg Gilbert le Mouel: Isten a metrón című regényének színpadi adaptációját Frenyó Anna átdolgozásában.

kemma.hu

A darab korunkban játszódik, amikor Isten a Földre látogatva a metróra száll, és megtapasztalja az emberek egymástól való elidegenedését, nemtörődömségét. Az állomásról állomásra történő utazása során olyan emberek vetődnek mellé, akik életük egy-egy mozzanatát osztják meg vele rövid beszélgetés alkalmával. Sokféle karakterrel találkozik Isten, s a jelentéktelen csevegés hátterében a sors és az élet drámai feszültsége húzódik. A felkészülés során az egyes jelenetek kidolgozásakor a figyelmet erre irányította a rendező, Sárosi Csaba tanár.

A színjátszók sokat gyakorolták a szituációs szerepkörökbe való beleélést, a legapróbb részletekig. A darabban számos helyen sikerült elérni a diákoknak, hogy eltűnt a színész, s helyébe a megjelenített karakter lépett teljes hitelességgel. Ezek azok a pontok, amikor az amatőr előadás helyenként át-átvált igazi művészi alakítássá.

– A több mint egy hónapos próbák alatt a gyerekek szívesen dolgoztak együtt és egyéni ötleteikkel is színesítették azokat. Ekkor merült fel az az ötlet, hogy a középiskolások mellett kisgyerekek is szerepeljenek az emberi ártatlanság angyali képviselőiként. A darab üzenete az emberi másságok elfogadása, a tolerancia fontossága világunkban, mely az adventi, várakozási időszakban különösen fontos – vélekedett Sárosi Csaba.

A nézőközönség lelkét megérintette a darab: nem kellett tanári fegyelmezés, csend volt, amit néha egy-egy kacagás bontott meg, mint például Isten mobiltelefonálása Szent Péternek a modern eszközzel, mai diáknyelvi szöveggel. A jutalom hatalmas, szűnni nem akaró taps volt.
A színdarabot megelőzően az iskola tanárai egy humoros pásztorjátékkal kedveskedtek az ünnepségen részt vevő diákoknak. A műsor végén az iskolakórusa elénekelte a Karácsonyi álom című dalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!