Közélet

2013.11.27. 12:31

Befejeződött a tatai távhőrendszer felújítása

A tatai önkormányzat befejezte a városi távhőrendszer felújítását. A koncessziós szolgáltató Tata Energia Kft. így készen áll, hogy mostantól teljes kapacitás mellett szolgálja ki az 1800 lakás és 100 közületi fogyasztóból álló tatai távhőrendszert.

kemma.hu

Nem kell tartani a téli hidegektől Tata 1800 távfűtéses lakásában és mintegy 100 közületében, miután a Dalkia Energia csoporthoz tartozó Tata Energia szakemberei beüzemelték az önkormányzati távhőrendszer-fejlesztés utolsó elemeként elkészülő szivattyúház legfontosabb berendezéseit. Habár a létesítményben még november végéig zajlik a távvezérlést biztosító elektronika telepítése, a rendszer ettől függetlenül készen áll a fogyasztók teljes kapacitás melletti kiszolgálására – akár a legnagyobb téli hidegben is.

A tatai távfűtési rendszer az elmúlt években kritikus állapotba került, nem voltak ritkák a 10-12 napos leállások sem. A rendszer leggyengébb pontjának számító szállító csővezeték modernizációja, egy új szivattyúház telepítése és nyolc hőközpont kialakítása az idei fűtési szezon indulása előtt elkerülhetetlen volt. Ezekre a fejlesztésekre az önkormányzat közel 250 millió forintot fordított, amelynek felét európai uniós pályázati forrásból fedezték, az önrészt pedig a Dalkia Energia által fizetett koncessziós díjból biztosí totta a város. Az önkormányzati fejlesztés mellett a szolgáltató saját költségén további, közel 25 millió forintnyi modernizációt végzett el a rendszeren az ellátás biztonságának és a szolgáltatás színvonalának növelésére.

- Az önkormányzat és a Tata Energia által elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer készen áll a teljes kapacitású üzemre, hogy akár a legnagyobb téli hidegben is biztonságosan lássa el a lakossági és intézményi fogyasztókat – jelentette ki Antal Sándor, a Dalkia Energia energetikai szolgáltatások üzletágának igazgatója.

A távfűtési rendszer kapacitásának kétharmadát már jelenleg is egy biomassza tüzelésű kazán nyújtja. A jövőbeli tervek között szerepel a már üzemben lévő kazán hatásfokának javítása, valamint a fennmaradó egyharmad kapacitás gázról biomasszára történő átállítása.

A tatai önkormányzat a múlt év végén írt alá koncessziós szerződést a Dalkia Energia Zrt.-vel a távhőrendszer 25 éves üzemeltetésére. A Magyarországon több mint 20 éves múltra visszatekintő lokális energetikai szolgáltató idén júniusban vette át koncessziós üzemeltetésre a település távhőrendszerét. Az átvétel óta a Dalkia Energia csoporthoz tartozó Tata Energia Kft. modernizálta a hőigények kétharmadát kiszolgáló biomassza kazán faaprítékmozgató rendszerét, de a szakemberek kicserélték az önkormányzati fejlesztésben nem érintett csővezetékek kritikus, teljesen elkorrodált szakaszait is. Egyes társasházak és intézmények esetében, ahol szükséges volt, modernizálták a hőmennyiségmérést, függetlenítették a mérést és szabályozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!