Közélet

2013.03.14. 08:57

Március 15-ei ünnepségek megyeszerte

A megye szinte mindegyik településén megemlékeznek a szabadságharc évfordulójáról. Az alábbiakban összefoglaltuk a különböző eseményeket.

Kemma.hu

Ács A városi ünnepség 8.30-kor koszorúzásokkal kezdődik. Virágot, koszorút helyeznek el a Korotnoki sírnál, a ’48-as emlékműnél, majd az 1-es út melletti hősi emlékműnél. A Kossuth szobornál 10 órától beszédet mond Lakatos Béla polgármester. Közreműködnek a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Szakiskola diákjai.

Ácsteszér Március 15-én a művelődési házban 9 órától először a tánccsoportok adnak műsort, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, kormánymegbízott mond beszédet. Őt Stancsics Erzsébet követi, aki Táncsics Mihály rokonaként emlékezik vissza a 165 évvel ezelőtti eseményekre. Ezt követően megkoszorúzzák a falu legismertebb szülöttének a szobrát.

Ászár Március 15-én a közösségi házban 14 órakor kezdődik a zenés megemlékezés, majd ökumenikus szertartás lesz a református templomban, ahol az egyházak vezetői mondanak beszédet, később pedig megkoszorúzzák Kocsis Gergely 48-as honvéd sírját.

Bakonybánk  Március 14-én a művelődési házban 15,30-kor kezdődik az ünnepség Kovács Kálmán polgármester beszédével, majd az óvódások és az iskolások mutatják be műsorukat, végül pedig megkoszorúzzák a 48-as emlékművet.

Bakonysárkány  A Bakonyi Amatőr Néptáncfesztivál nyitótáncával veszi kezdetét az ünnepségsorozat március 14-én, csütörtök este a Faluházban, ahol Ősz Ferenc polgármester mond beszédet. Ezt követően fáklyás felvonulás lesz a kopjafáig, ahol elhelyezik a kegyelet koszorúit.

Bakonyszombathely  Az emlékparkban tartanak ünnepséget március 15-én délután két órától, ahol Pintér Lajos polgármester mond beszédet, majd a művelődési házban tekinthetik meg az érdeklődők a 20. alkalommal megrendezendő Bakonyi Amatőr Néptáncfesztivál együtteseinek bemutatóit.

Bábolna Bierbauer Imre alpolgármester mond ünnepi beszédet 15 órakor a Szabadidőközpontban.  A megemlékezők átvonulnak a régi temetőbe, ahol 16 órakor kezdődik a koszorúzás a Cseperedők Néptáncegyüttes közreműködésével. 16.20-tól a Hősi kapunál koszorúznak a Bábolnai lovas harsonások kíséretével, majd ezt követően a Bábolnai Csata Emlékműnél folytatódik az emlékezés, ahová 16.30 órakor autóbusz indul a Hősi Kaputól.

Bajna Az általános iskola szervezésében, csütörtökön délben az intézménnyel szemközti kopjafánál a koszorúzás előtt a falu fiatal nemzedéke mutat be emlékidéző összeállítást, majd gyermekműsor kezdődik a közösségi házban.

Bajót A művelődési házban csütörtökön 15,30 órától helyi iskolások idézik a dicső elődök tetteit, majd a Millenniumi Házzal szemközti téren megkoszorúzzák a Hősök emlékművét.

Bokod Az önkormányzat szervezésében csütörtökön 17 órakor a Hősök terén álló emlékműnél koszorúznak. Először Szöllősi Miklós polgármester és Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott mond ünnepi beszédet, majd Horváth Adrienn szavalatával zárul a program.

Csatka  Péntek este 19 órától a kultúrházban a helybéli színjátszók mutatják be legújabb összeállításukat, majd Tűz András polgármester mond beszédet. Ezt követően fáklyákkal vonulnak a hősi emlékműhöz, s megkoszorúzzák azt.

Dad Pénteken 15 órakor tartja ünnepi megemlékezését az önkormányzat az általános iskolával karöltve, amelynek a kultúrotthon ad otthont. A diákok irodalmi összeállítását és a néptáncosok fellépését követően mintegy fél órával később a községháza közelében lévő emlékműnél koszorúznak majd. Az ünnepi beszédet – rendhagyó módon – Kun Attila a testület egyik tagja tartja.

Dömös Március 15-én a községháza előtti emlékműnél, 16 órakor ünnepség, beszédet mond Gróf Péter régész-muzeológus (Visegrádi Mátyás király Múzeum). Közreműködnek a Szivárvány Óvoda kisgyerekei és a Zöld Kendő Énekkar.

Esztergom A volt megyeháza dísztermében pénteken 10 órától ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak, majd emlékmenet indul Szentgyörgymezőre, a ''48-as Honvédtemetőbe, ahol elhelyezik az emlékezés koszorúit, tábori misét tartanak.

Ete Pénteken a művelődési házban 17 órától Baráth Jánosné, a helyi iskola vezetője mond ünnepi beszédet, majd megkoszorúzzák a közeli kopjafát.

Kecskéd A Lovas Baráti Kör toborzójával, a Burschen Kapelle és az énekkar közreműködésével, valamint élőképes történelmi emlékezéssel kezdődik a koszorúzás a falu központjában található emlékoszlopnál, csütörtökön. Az önkormányzat, a művelődési ház és az általános iskola közösen szervezett program négy óra után kezdődik és Katona Erzsébet festőművész kiállítás megnyitójával zárul.

Kisbér  Az általános iskola előtti Petőfi-szobor megkoszorúzásával kezdődik az ünnepségsorozat pénteken 17.30-tól, majd egy órával később fáklyás felvonulás indul a Széchenyi utcai sorompótól a művelődési házig, ahol 19 órakor Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, kormánymegbízott mond beszédet, később pedig fellép az iszteméri Taliga néptáncegyüttes.

Komárom A Kopjafás emlékparkba 14 órára várják a helyieket. Ezúttal Koltay Gábor rendező, Komárom Város díszpolgára mond emlékező beszédet.

Kömlőd A koszorúzás 15-én, délelőtt 10.30 órakor kezdődik a Hősök parkjában, majd az emlékezés a Perczel emlékműnél folytatódik. Az önkormányzat képviselői és az összegyűltek ezután a temetőbe mennek, ahol a 48''-as honvédségi sírnál róják le tiszteletüket.

Környe Nemzeti ünnepünk és a Művelődési Ház átadása alkalmából rendeznek ünnepséget 15-én délután. A környei római katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak 16 órától, a Kegyeleti Parkban a koszorúzás 17 órakor kezdődik, 17.20-kor átadják a Művelődési Házat, ahol ezt követően ünnepi műsor kezdődik: köszöntőt mond Beke László polgármester, ünnepi beszédet tart Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, műsort ad a Német Nemzetiségi Dalkör és a Kisfaludy Mihály Általános Iskola diákjai.

Lábatlan Két helyszínen is ünnepséget tartanak pénteken délelőtt, 10 órától a Március 15. téren, majd 11 órától a Hősök terén. 15 órakor ünnepi megemlékezés és istentisztelet kezdődik a református templomban.

Mogyorósbánya A Petőfi domborműnél csütörtökön délben negyedik osztályos tanulók mutatnak be rövid műsort, majd a kisebbek – az óvodásokkal együtt – kis zászlókat tűznek a dombormű köré.

Nagyigmánd A Vértanúk terén 10 órakor a Himnusz közös éneklésével, a Zúgó Néptáncegyüttes előadásával és a Nagyigmándi Lovaskör huszárbandériumának felvonulásával kezdődik a megemlékezés. Emlékezik Hajduné Farkas Erika polgármester, majd A Pápay József Általános Iskola 7. osztályos tanulóinak „Márciusi ifjak örökében” című műsora következik. A Szikszai János és Mansbarth Antal mártír lelkészek sírjainál, a római katolikus temetőben 11 órától Simonics Péter plébános mond beszédet. Koszorúznak még Ghyczy József ’48-as honvédhadnagy sírjánál a Szentmihály-pusztai temetőben.

Nagysáp A Petőfi Sándor Művelődési Házban csütörtökön 16 órakor helyi iskolások csoportja mutat be ünnepi műsort, Balogh Miklós polgármester mond ünnepi beszédet.

Nyergesújfalu Ünnepi műsorral emlékeznek a forradalmi ifjakra pénteken 15 órától a Térségi Közösségi Ház melletti Pro Patria szobornál, Zara Melinda, a Kernstok Károly Általános Iskola igazgatója mond beszédet.

Oroszlány Az ünnepi program pénteken 15 órakor koszorúzással kezdődik az Alkotmány utcai 48-as Ligetben. Takács Károly polgármester ünnepi köszöntőjét Nagy Roland szavalata követi, majd 16 órakor a Szent-Borbála téri szabadtéri színpad (rossz idő esetén a színházteremben) Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott mond beszédet. Végül Petőfi emlékkoncert lesz Ferenczi György és a Rackajam előadásában.

Réde  Március 14-én a művelődési házban 8 órakor kezdődik a községi ünnepség, ahol a 165 évvel ezelőtti események felidézése után az iskola diákjainak műsora következik.

Súr Március 13-án tartják a megemlékezést 11 órától a művelődési házban, ahol Molnár István iskolaigazgató beszédét követő ünnepi műsorban fellép Vadkerti Imre színész-énekes is.

Süttő A Duna-parti település lakóit csütörtökön 17 órára az Áprily téren álló kopjafához hívja ünnepelni az önkormányzat.

Szákszend A faluházban tartják az ünnepi műsort, csütörtökön 17 órakor, amelyen László Kálmán a település első embere mondja el ünnepi beszédét az önkormányzat nevében.

Szőny A  Petőfi Sándor Művelődési Házban kezdődik az ünnepi műsor 11 órától, majd koszorúzás lesz a Hősök terén. Ünnepi beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit, kormánymegbízott.

Tata   9.30 Ady Endre út Koszorúzással egybekötött megemlékezés  Mansbarth Antal emléktáblájánál. Áldást mond: Horváth József tábori lelkész. Ezt követően az  egybegyűltek lovasok kíséretében átsétálnak a várudvarra. Megemlékezés 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére közadakozásból állított emlékoszlopnál. Beszédet mond: Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint  Michl József országgyűlési képviselő, polgármester.

Tatabánya A megyeszékhelyen forradalmi játszóház várja a gyerekeket a Puskin Művelődési Házban 13.30-tól. A csákó és kokárda készítést ünnepi műsorral egészítik ki a Jókai Mór Általános Iskola diákjai és a Bányász Táncegyüttes utánpótlás csoportjának tagjai. A Bánhidai Szoborkertben 14.30-tól Tatabánya Város Fúvószenekara jóvoltából térzene csendül fel, de 15 órakor még ágyútűz is lesz. A koszorúzás előtt ünnepi beszédet mond Schmidt Csaba polgármester, az ünnepségen több iskola, egyesület, kultúrcsoport is közreműködik.

Tárkány  A Hősök ligetében tartják a megemlékezést pénteken 13 órától a község lakói, akik meghallgatják a polgármester, Mészáros Tamásné beszédét, majd megtekintik az iskolások és a Hóvirág énekkar műsorát.

Tát Térzenével várják a pénteken 10,45 órakor kezdődő ünnepségre érkezőket a Hősök terén, ahol hetedik osztályosok mutatnak be irodalmi műsor, majd Hámos László, a kultúrház igazgatója mond beszédet.

Vérteskethely  Fáklyás felvonulással emlékeznek március 15-én délután öt órától a település lakói. A menet a községháza elől indul, majd a központban lévő emlékműnél Tóth János polgármester mond beszédet, amit az óvódások és a nyugdíjasok műsora követ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!