Közélet

2013.02.27. 17:32

34 milliós hiánnyal számolnak Kömlődön

Míg két esztendővel ezelőtt 24 millió forintos, tavaly 19 milliós, addig idén 34 milliós hiánnyal számol a község az elmúlt napokban elfogadott költségvetése. Mindez kevésbé veszélyes, mert az elmúlt években is biztonsággal működött Kömlőd megannyi intézménye.

kemma.hu

A 120 milliós büdzsé bevételi oldalán a legnagyobb tétel az államtól érkező működési támogatás 26,7 milliója, a 8,3 millió forintos községüzemeltetési támogatás, míg a gyermekétkeztetésre 2 milliót, szociális támogatásra 3,2 milliót, a védőnői szolgáltatásra 2,2 milliót biztosít a központi költségvetés. Az utak karbantartására csak alig több mint félmillió áll rendelkezésre az idei évre. Saját bevételként a gépjárműadó 30 százalékos helyben maradó részeként 1,8 milliót, kommunális bevételként 1,8 milliót, míg iparűzési adóbevételként 12 millió forintot tervezett az önkormányzat.

A kiadási oldalt a gyermekétkeztetés uralja, amire 21 milliót kellene költenie a hivatal vezetésének. Ez az összeg abból a törvényi kötelezettségből adódik, amely szerint a közigazgatási határon belül működő oktatási-nevelési intézmények étkeztetése az önkormányzat kötelezően ellátandó feladata, tehát az egyébként állami fenntartású, sérült fiatalokat ellátó intézmény étkeztetését is a költségvetésből kellene állni.

Ez azonban szembeállítva az állami támogatással olyan nagy összeg, aminek finanszírozása és átvétele lehetetlen feladat. Kiss Ferenc, a település polgármestere ez ügyben tárgyalást kezdeményezett a megyei intézményellátó központtal és a kormányhivatallal. A kiadási oldalon szerepel még többek között a hivatal működésére tervezett 20,7 millió forint, a községgazdálkodásra fordítandó 17,1 millió és az önkormányzati működésre szánt 13,4 millió.

Az oroszlányi kistérségen belül található Kömlőd idei költségvetésében 11 millió forintos alapot képez a pályázati önerő két fontos beruházásra: 7 millióval szállna be a község a művelődési ház – könyvtár – iskola nyílászáróinak cseréjébe és az épület szigetelésébe – megfelelő pályázati lehetőség esetén –, valamint 4 millióval a községháza födém és tetőcseréjébe, valamint energetikai korszerűsítésébe.

Címkék#Kömlőd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!