Közélet

2012.04.22. 11:20

Gyermekek játszottak egymásnak a Kék Bábszínházban

Negyedszer rendeztek Nyergesújfalun gyermek-bábjátékos-találkozót. A Kék Bábszínházban még Kipling történetét is megismerhettük.

Fenyvesi Károly

A megyei önkormányzat, dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és a Holcim Hungária Zrt. támogatásával negyedszer rendezett szombaton megyei gyermek-bábjátékos találkozót a városi művelődési központ és a megyei múzeumok igazgatósága. Új volt a helyszín, az ideiglenesen bezárt Ady Endre Művelődési Központ helyett a tömegszervezeti székházba várták a vendégeket. A házigazdák ügyes szervezéssel minden helyiséget bevontak a játékba, az előadásokat az emeleti – a nagy függöny színéről elnevezett – Kék Bábszínházban tartották.

Megnyitójában Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke dicsérte a hangulatos a helyszínt. Visszaidézte gyermekkorát, amikor szüleivel gyakran járt sok élményt adó bábelőadásokra. A kulturális élet fontos elemeként említette a bábművészetet. Dr. Völner Pál sok élményt kívánt a gyerekeknek a találkozó egész napjára.

A program részleteit Kákonyi Gellért, a művelődési központ igazgatója ismertette. Gyors gyógyulást kívánt a diószegi Diócska Bábcsoport tagjainak, a felvidéki gyerekek skarlát betegségük miatt nem tudtak részt venni a seregszemlén. Szintén határon túli meghívottként a párkányiak ott voltak a fellépésre készülők között. Első szereplőként a tatai Pom-Pom Bábcsoport A kőleves című népmese feldolgozását mutatta be.

A Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke, Urbán Gyula bábrendező, író vezetésével ténykedő zsűri a közös ebéd után sorolta a csoportok minősítését. Arany: Pom-Pom (Tata), Pepita (Tokod), Kis Pepita (Tokod), Pinocchió (Nyergesújfalu), Kis Pinocchió (Nyergesújfalu), Manu-Art (Pomáz). Ezüst: Kuckó (Párkány), Pinokkió (Dorog).

A nap zárásaként a Föld napja alkalmából a házigazdák bábcsoportja Kipling meséjét, A fehér fóka történetét mutatta be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!