Közélet

2012.04.26. 15:56

Erdei sétát tehetünk az épülő múzeumban

Rövidesen fel sem lehet ismerni A Közművelődés Házát Tatabányán. Korszerű hang- és fénytechnikát kap a színpad, lesz kamaraterem és a múzeumban is különleges, interaktív kiállítás fogad.

Arzt-Pintér Anna

A Vértes Agórája kívülről szürke és narancssárga lesz, üvegfelületeket és stilizált kaput kap, belülről pedig, mintha a jövőbe csöppenne a látogató: minden új és ismeretlen, de a 44 négyzetméteres pannó, Barabás Márton Munkácsy-díjas festőművész alkotása nosztalgikusan otthonossá teszi a házat.

Csütörtökön indították el az épület felújításával párhuzamosan zajló szakmai program kidolgozását egy konferencián, amelyen Schmidt Csaba polgármester kiemelte, mind az épület megjelenése, mind funkciói azt üzenik majd, hogy a kultúra nem bezárkózik, hanem kinyit a lakosság felé.

Beszédét követően Páll János tervező az épület külső, Fiskál Lőrinc tervező pedig a belső megjelenését mutatták be látványtervek segítségével.

– A ház két alapvető működési területe továbbra is a Tatabányai Múzeum és a közművelődési funkciót betöltő színházterem lesz, ám az épület többi része is használhatóbbá válik. Megmarad az aula tér, ahol a szeparálás lehetőségét mobil válaszfalak adják majd meg. A korszerű fény és hangtechnikával felszerelt színházterem mellett egy kisebb kamaratermet is kialakítunk – sorolta a konferencián Fiskál Lőrinc.

Fűrészné Molnár Anikó, a Tatabányai Múzeum igazgatója őszinte lelkesedéssel mutatta be az új kiállítótér terveit.

– Egy erdő fogadja majd a látogatókat és egy korszakonként változó ösvény vezeti őket végig. A mennyezetről csillagok ragyognak és minden interaktív lesz. A látványos kiállítás költségeit az Agora projekt nem foglalja magába, erre rövidesen új pályázatot nyújt be a város – tájékoztatott Fűrészné Molnár Anikó.

A Vértes Agórája projekt elszámolható összköltsége 1 milliárd 844 millió forint, amelyből a megítélt támogatás 1 milliárd 568 millió forint, a kivitelezési szerződésében szereplő összeg pedig 1 milliárd 447 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!