Közélet

2012.04.05. 14:32

Emailen is lehet köztársasági elnököt ajánlani

Az, hogy a fideszes Schmitt Pál lemondott elnöki posztjáról, az emberek első jelentős győzelme a kétharmados kormánypárti többség felett – jelentette ki Winkfein Csaba, az MSZP országos elnökségének tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján Tatabányán.

kemma.hu

Az MSZP úgy véli, a Schmitt Pál körüli hosszan elhúzódó, kínos botrány rengeteget ártott Magyarországnak és a köztársasági elnöki poszt megítélésének.

– Ha Orbánnak és a Fidesznek valóban fontos Magyarország tekintélye, akkor nem pártkatonát ültetnek a Sándor palotába, hanem egy olyan köztiszteletben álló, pártok feletti, nemzetközileg elismert és feddhetetlen személyiséget, akit nem csak a kormányzó erők támogatnak, hanem a demokratikus ellenzék is elfogad. Ehhez azonban valódi, pártok közti egyeztetésre van szükség, mert ami eddig történt, az csupán a konszenzus paródiája volt – mondta Winkfein Csaba.

A szocialisták szerint ha Áder János, Kövér László vagy más párttag, kormánytag kerül a köztársasági elnöki székbe, akkor a Schmitt-botrány tovább folytatódik.

- Felszólítom a megyei fideszes országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzanak meg pártkatonát köztársasági elnöknek és támogassák legalább azt a javaslatunkat, hogy négyötöddel lehessen elnököt választani. A rendszerváltáskor képviselt álláspontunkhoz visszatérve ma is azt javasoljuk, hogy az emberek közvetlenül választhassanak köztársasági elnököt. – mondta Winkfein Csaba.

A párt az alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza az
Országgyűlés, de azt is elfogadhatónak tartják, ha a Fidesz vállalja, hogy a jelöltjét nem kétharmaddal, hanem négyötöddel jelöli. Csak ekkor van értelme további egyeztetéseknek, vallja az MSZP.

Winkfein Csaba csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Komárom-Esztergom megyében is az elkövetkező hetekben a megyei és a helyi pártirodákban várják a választópolgárok javaslatait személyesen, telefonon, vagy e-mailben ([email protected]) arról, hogy ki legyen a következő köztársasági elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!