Közélet

2011.09.22. 12:39

Nyolcvanmilliós céltartalékot vonnak el az intézményektől

Iskolákat, óvodákat is érint az a céltartalék elvonás, amelyről csütörtökön döntöttek a tatabányai képviselők.

P. G.

A tatabányai képviselők a csütörtöki rendes közgyűlésük elején az idei évi költségvetési rendeletet módosították. Schmidt Csaba (Fidesz) polgármester előterjesztőként elmondta, hogy jelentősen nőttek az adóbevételek, melyek 15 millió forinttal javították a költségvetést. A jövő vonatkozásában bíztató, hogy ha nem is nagyságrendileg, de szerény mértékben nőttek a bevételek.

- Ehhez feszes és szigorú gazdálkodásra van szükség - mondta a polgármester.

Lukács Zoltán (MSZP) kérdésében megjegyezte, hogy az intézmények számára céltartalékba helyezett működési tartalékból több mint 100 millió forintot el kívánnak vonni.

Mint Schmidt Csaba válaszában elmondta, most a város költségvetési egyensúlyának megteremtése a legfontosabb feladat, gazdálkodás szempontjából nem könnyű év.  Egyetértett ezzel Molnár Gábor (MSZP) is.

- Nem egyszerű év az idei. Várhatóan nagy módosításokat tervez a kormányzat az önkormányzatok feladatai kapcsán és vélhetően az adóbevételeket is megkurtítják. A tatabányai gyerekek ezekben az oktatási intézményekben rosszabb körülmények között fognak tanulni és tölteni a napjaikat. Valóban formailag sikerül megtartunk a költségvetés egyensúlyát, ám kijelenthetjük, hogy ha ezen nem sikerül változtatnunk, akkor leszálló ágban a város.

Kilián Géza (MSZP) hozzátette:
Ha ezt a költségvetést megnézzük, 87 millió forint kerül véglegesen elvonásra. Az intézményeinket takarékoskodásra kértük. Szeptemberben véglegesen kivonjuk a költségvetésből a céltartalékot. Azért tartom aggasztónak, mert ha visszagondolunk az előző évekre, mert nem egyszer jöttek ide oktatási intézmények, hogy a dologi kiadásokra céltartalékba helyezett összeg bizonyos részének felszabadítását kérjék. Aztán évvégén ami bent maradt a költségvetésben, azt végleg elvontuk. De aggasztó, hogy már szeptemberben töröljük a céltartalékból ezt a 87 millió forintot. Át kellene gondolni, nem biztos, hogy ez így jó.

A fideszes Ablonczy Dánielné az oktatási bizottság nevében elfogadásra kérte a módosítást:
A bizottságban ott ültek az oktatási ágazatok képviselői is, akik szintén igennel szavaztak. Sajnos ez az év ilyen. Amennyiben nem lesz elég a költségvetésük, akkor meg fogjuk találni a módját, hogy segítsünk.

Dr. Kancz Csaba (FIDESZ) alpolgármester kiemelte:
Mielőtt rémeket festenénk a falra, hogy az iskolák nem tudnak gazdálkodni, nincs pénz WC-papírra, azért tájékoztatnám a képviselőtársakat, hogy folyamatosan finanszírozzuk az iskolákat. A céltartalékba helyezett összeg kapcsán eddig is sokféle megoldás volt. A céltartalék azonban nem véletlenül céltartalék, ebből akkor szabadítandó fel az összeg, amikor szükséges. Polgármester úr elmondta, hogy jelentős többlet-adóbevételeink vannak. Lehet, hogy alultervezettek voltak a számok, a dologi sorokon egyáltalán nem állnak rosszul az intézmények. Napi finanszírozási problémáik nincsenek. Az évből már csak három hónap van vissza. Elkezdtük a tantárgyfelosztásokat módszeresen felülvizsgálni, akadtunk visszásságokra.
Láthatunk elvonást például olyan iskoláknál, ahol több álláshely volt elbújtatva. A vizsgálat során derült ki, hogy ezek mögött az álláshelyek mögött nincsen óra. Ezt a vizsgálati munkát folytatni kell, mert közpénzek felhasználásáról van szó.

Lukács Zoltán:
Száz szónak is egy a vége, mert csak elveszünk 87 millió forintot az intézményektől. Illetve Önök elvesznek. Lehet itt menedzser-szempontról beszélni... Nem rémkép az, hogy nincs wc-papír, nincs fénymásolópapír. Ülnek itt olyanok, akik ilyen intézményekben dolgoznak, hát nézzenek a szemükbe... Lehet azt mondani aztán, hogy ez nincs így, de így van. El lehet-e venni egy milliót a parlagfű-mentesítéstől? Ha a magánszemélyeket súlyos forintokra büntetjük, akkor a város önmagával szemben miért nem ennyire szigorú?
A költségvetésmódosítás elvonást jelent, problémákat az intézményeinknek, csak mínuszos számokat tartalmaz - ezért ezt mi nem tudjuk megszavazni.

Molnár Gábor:
Igazából ebben a vitában úgy látom, hogy nem haladunk előre. Örülök, hogy van néhány menedzser-szemléletű intézményvezető, de a bevételek sem növelhetőek a végtelenségig.

Turza Károly (FIDESZ) megvédte a kertészeti irodát, mert mint elmondta, egyáltalán nem akkor gond a városban a parlagfű, mint ahogy azt Lukács Zoltán beállította. Emellett a céltartalékból elvont összeget véleménye szerint a város fiataljai más úton, de meg fogják kapni.

Boda Bánk (JOBBIK):
Mind a két frakció felé lennének megjegyzéseim. Azért ne várjuk el, hogy minden problémát a szülők oldjanak meg. A Jobbik helyi szervezete elment az egyik helyi óvodába és két kezünkkel segítettünk. De nehogy abba a hibába essünk, hogy minden intézményi problémának a megoldását a szülőktől várjuk, vagy a tatabányai lakosok segítői kezeitől.
Nagyon érdekes a másik dolog, hogy kevés a pénz a parlagfű irtásra. Annyi komolyságot megérdemel a költségvetés, hogy aki szerint nem elég az adott összeg, akkor egyeztessen a szakirodával, vizsgálják meg és adjanak be módosító indítványt.
Nem tartom követhető útnak, hogy folyamatosan hitelfelvétellel számol a város. Érdpatak polgármesterével volt szerencsém találkozni, ott plusz maradványok maradnak. Nem csak az intézményvezetőktől kellene elvárnunk a menedzserszemléletet, hanem magától a közgyűléstől is.

Salló Győző (FIDESZ):
Egy intézmény nem csak oktatási vonalban van egy kialakult rendszere. Én amikor eljártam más intézményekbe, csodálkozva láttam, hogy velünk (Kodály-iskola - a szerk.) egy időben épült intézmények rettentő állapotban vannak.
Úgy gondolom, hogy a mostani állapot, hogy szeptemberben elvonjuk ezt a céltartalékot, nem jó. De az intézményvezetők tudják, hogy nem futhatnak túl.
Nem értem, hogy hogyan festhetnek a szülők? Mi 17 tantermet festettünk ki mesterrel. Vagy meg kell nézni a Sárberki óvodát.
Valahogy számon kéne kérni, hogy abból az egységből, amit kaptak, vajon jól gondolkodtak-e az intézmények.

Dr. Kancz Csaba:
Egy kicsit idegenül hangzik, hogy menedzserszemlélet. Felelősségvállalás az iskola irányában, amit elvárunk az intézményvezetőktől. Jó néhány iskola képes megfelelni az elvárásoknak.
Parlagfű. Igen, ez az összeg lehet nem elég a parlagfűirtásra. De jogszabályi kötelezettség van, ha ezt jelezzük a szakirodának, akkor megoldják. Ha kell, átcsoportosítunk oda forrást.
Boda Bánk hozzászólásával sok ponton tudok egyetérteni, de azért gondolatébresztőnek felvetném, hogy hány tatabányai lakos lakna szívesen Érdpatakon. Persze amit elmondott képviselőtársam, abban sok igazság volt.

Turza Károly:
Boda Bánk képviselő úr felvetésére mondanék egy gondolatot. Nem tudom, hogy a legnagyobb magyarral hogy áll a pártja, ugyanis Széchenyi legfőbb művét úgy hívják, hogy Hitel. Nem ördögtől való dolog a hitel...

Boda Bánk:
Én annak nagyon örülök, hogy csak ezzel nem értettek egyet előző hozzászólásomban. Tényleg nem ördögtől való a hitel, de csak akkor, ha előteremtik azt a plusz forrást, amiből lehet finanszírozni magát a hitelt is.

Schmidt Csaba:
Szeretnék azért egy-két adatot is mondani.. 119 millió forint céltartalékban történő összeg zárolása történik. Ezzel az összeggel nem számolhattak az intézmények. Ebből 80 millió forint környékén van az összeg, ami zárolásra kerül az intézmények részénél (a fennmaradó a polgármesteri hivatalé). De ezzel eddig sem számolhattak.
Parlagfű kapcsán: legalább annyiban segítsék az iroda munkáját, hogy jelezzék, hol van a városban parlagfű, mert a "város tele van parlagfűvel" elég nehezen értelmezhető.

A költségvetést végül bő egy órás vitát követően, név szerinti szavazással 10-4-3 arányban elfogadta a közgyűlés. (Nemmel Zsidek Ferenc, Molnár Gábor, Boda Bánk és Lukács Zoltán szavaztak.)

A második napirendi pontot a Beszámoló a költségvetési előirányzatok I. félévi teljesítéséről című előterjesztést 10-1-3 arányban elfogadta a közgyűlés.

Óvni a szociális bérlakásokat

Szintén elfogadta azt az előterjesztést is a grénum, amely a város lakásügyi koncepciójáról szólt. Mint Bereznai Csaba alpolgármester fogalmazott, érdemes áttekinteni az önkormányzati bérlakásokat. Például Tatabánya belvárosában jelenleg a piaci árhoz képest nagyon alacsony áron lehetett eddig lakásokat bérelni, ám ez sok esetben nem segítette, hogy a lakók vigyázzanak is a lakásokra, óvják azok állapotát és legalább a minimális állagmegóvási feladatokat elvégezzék. A továbbiakban sávos rendszerben, az egy főre jutó nettó jövedelem szerint határozzák meg a támogatás mértékét.

– Akinek kisebb a jövedelme, annak nagyon sok támogatást adunk, akinek nagy, annak kisebbet.

Zsidek Ferenc, szocialista képviselő elmondta, hogy így szerinte is igazságossá válhat a rendszer. Magyarné Kocsis Andrea a Fidesz frakcióvezetője is hangsúlyozta, kell valamiféle korlát a rendszerbe. A képviselők végül elfogadták a módosítást.

– Akinek kisebb a jövedelme, annak nagyon sok támogatást adunk, akinek nagy, annak kisebbet.

Zsidek Ferenc, szocialista képviselő elmondta, hogy így szerinte is igazságossá válhat a rendszer. Magyarné Kocsis Andrea a Fidesz frakcióvezetője is hangsúlyozta, kell valamiféle korlát a rendszerbe. A képviselők végül elfogadták a módosítást. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!