Közélet

2011.07.05. 16:34

Tétényi Éva a parlamentben - Fotó, videók, reakciók!

Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő levélben fordult Kövér László fideszes házelnökhöz, hogy megtudja: hogyan fordulhatott elő az, hogy Tétényi Éva, Esztergom polgármestere és kísérete hétfőn karzatjegyük ellenére nem mehetett fel a parlament emeleti páholyába.

Fenyvesi Károly

 Az országgyűlés hétfőn este többek közt szavazott egy, az adósságrendezésről szóló, tizenöt évvel ezelőtt született törvény módosításáról is. Az immár Lex Tétényiként elhíresült módosításról szóló voksolást szerette volna a helyszínen látni – sokak képviseletében – harminc esztergomi.

Szerintük ugyanis a tervezet elfogadása jelentősen befolyásolja Esztergom jövőjét, lehetetlenné teszi a város kétharmados többséggel megválasztott polgármestere, Tétényi Éva esetleges újjáválasztását. Tervükből csak részben lett valóság.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Így tiltakozott az ellenzék a szavazás után (Fotó: MTI, Kollányi Péter)
[/caption]Kattintson a nagyobb méretű képért!

A fővárosba utazó, fekete pólót viselő csapatból többen csak az elbeszélésekből értesülhettek arról, hogy a szavazás pillanataiban az LMP és az MSZP képviselői fekete gyászszalagos Esztergom címert tartottak a fejük fölé, a Jobbik honatyái egy-egy betűből kirakott Esztergom felirattal tiltakoztak a borítékolható döntés ellen.

– Büntetés jár annak a polgármesternek, aki megindít egy adósságrendezési eljárást anélkül, hogy azt a képviselő-testület jóváhagyná. Nem tűrhető, hogy egy jogállamban visszamenőleges hatállyal szülessen ilyen rendelkezés – nyilatkozta Tétényi Éva.
A tervezett néma tiltakozáshoz az MSZP, az LMP és a Jobbik azzal próbált hozzájárulni, hogy tíz-tíz, karzatra szóló belépőt adott át a fővárosba személygépkocsikkal érkező – tizenkilenc és nyolcvan év közötti – esztergomiaknak.

– A neveket előzőleg leadtuk, több ellenőrző ponton át jutottunk el a karzat közelébe. Nem volt jelentősége annak, hogy ki, melyik frakciótól kapta a napi belépőt. Az MSZP meghívására érkezők bebocsátást nyertek. A mi tízes csoportunk élén a karzaton szolgálatot teljesítő úrnak bemutatkoztam. Lehet, hogy nem kellett volna, bár az úr azt állította, hogy felismert. Becsukta az ajtót, és közölte, hogy probléma adódott, távozzunk  – adott röpke úti beszámolót Tétényi Éva. A polgármester még megjegyezte: – Úgy tűnik, a Tisztelt Házban valamiért nagyon félnek tőlem.

A jobbikos Vágó Sebestyén azt mondta: "egyre többször tapasztaljuk, hogy a magyar Országgyűlés úgy működik, mint Románia Ceausescu idején", hiszen van, aki nem kívánatos személynek számít itt.

Lukács Zoltán (MSZP) elmondta: levélben fordul a házelnökhöz, amelyben arra vár választ Kövér Lászlótól: hogyan fordulhatott elő, hogy egy város polgármestere és kísérői érvényes jeggyel sem léphettek fel a karzatra.

További részletek a 24 Óra szerdai számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!