Közélet

2011.05.02. 16:07

Hetvennyolcból kilenc bíró kényszerül nyugdíjba

Az ország legkisebb megyéjében, Komárom-Esztergom megyében a harmadik legtöbb ügy érkezik a bíróságokra. Az új Alkotmány alapján januártól kilenc bírónak kell távoznia az igazságszolgáltatásból.

Kemma.hu

Összbírói értekezletet tartott a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság. Dr. Kántor András Richárdné a megyei bíróság elnöke beszámolóban értékelte megyénk bíróságainak tavalyi működését.

Az elnök a beszámolójában kiemelte, hogy bírósági épületeink, tárgyalótermeink, irodáink megfelelőek, felszereltségük az országos átlagot meghaladó. Minden bíró és igazságügyi alkalmazott rendelkezik korszerű számítógéppel is. A megyei bírósági és a helyi bírósági könyvtárak folyamatos fejlesztésére is gondot fordítanak, a szükséges szakkönyvek és szakfolyóiratok a bírák rendelkezésére állnak.

Az ügyforgalmi adatokat áttekintve megyénk az országos harmadik helyen helyezkedik el.

Összes ügyforgalom

Tavaly a helyi bíróságokra összesen 11 380, a megyei bíróságra, mint elsőfokú bíróságra 779, mint másodfokú bíróságra 1 178 új peres ügy érkezett. Nemperes ügyből, ideértve a csőd-és felszámolási ügyeket, a cégügyeket, a szabálysértési ügyeket, mindösszesen 25 330 új ügy érkezett. Összességében a megye bíróságaira 2010-ben 38 785 új ügy érkezett. Ezzel szemben a folyamatban maradt ügyekkel együtt 39 396 ügyet fejeztek be.

Polgári ügyszak

A megye bíróságaira a különböző ügyszakokat áttekintve megállapítható, hogy összesen 7 800 polgári peres ügy érkezett, a nem peres ügyek száma pedig 21 339 ügy volt, tehát összesen 29 194 új ügy érkezett. Ebben az ügyszakban összesen 30 165 ügyet fejeztek bes. Polgári ügyszakban a helyi bíróságokra érkezett ügyek számát tekintve az érkezés a harmadik legmagasabb az országban. Az ügyek befejezéseit tekintve azonban szintén a harmadik legjobb helyen állunk.

Büntető ügyszak

Büntető ügyszakban a helyi bíróságokra 4 877, a megyei bíróságra, mint elsőfokú bíróságra 71, mint másodfokú bíróságra 589, összesen 5 537 új peres ügy érkezett. Ehhez érkezett még 3 991 nemperes ügy. Bíráink az elmúlt évben összesen 9 231 ügyet fejeztek be büntető ügyszakban. 2009-ben 9 040 ügyet fejeztek be. Az elnök külön kiemelte, hogy 2010-ben összesen a helyi bíróságokra 3 746 új szabálysértési ügy érkezett, szemben a 2009-es 3 438 üggyel.

Büntető ügyszakban a megyei bíróságra, mint másodfokú bírságra az országos adatokat tekintve a harmadik legmagasabb volt az ügyérkezés, viszont az egy tanácsra eső befejezések száma is a harmadik legmagasabb az országban.

Összegezve tehát megállapítható, hogy a megyei bírák a nagyszámú ügyérkezés mellett is folyamatosan jó teljesítményt nyújtanak, és az éves érkezést összességében meghaladja a befejezett ügyek száma.

Az év végén kilenc bírónak távoznia kell

Megyénk létszámhelyzetét tekintve az engedélyezett összbírói létszám 78 fő, a ténylegesen betöltött bírói létszám 2010. december 31-én 77 fő volt.

Bíráink 65 százaléka 45 évnél fiatalabb, 24 százalékuk 46-62 év közötti, míg a 62 évnél idősebb bírák aránya 11 százalék. Az április 25-én kihirdetett és 2012. január 01-jén hatályba lépő Magyarország Alaptörvénye szerint a Kúria elnöke kivételével a bíró szolgálati jogviszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fent, ami jelenleg 62 év. Ennek értelmében 2012. január 1-től 9, 2013 és 2014-ben további 1-1 bíró szolgálati jogviszonya szűnik meg.

Akadálymentes lett a megyei bíróság

2010-ben megtörtént a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság épületének komplex akadálymentesítése is. Ez magában foglalja a fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítést, így a fogyatékkal élők embereknek is könnyebbé vált az igazságszolgáltatás igénybevétele. A komplex akadálymentesítéshez szükséges pénzeszközök egy részét a megyei bíróság európai uniós pályázaton nyerte el. Tavaly pedig ismét sikeresen pályázatak a Tatabányai Városi Bíróság komplex akadálymentesítéshez szükséges anyagi erőforrásokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!