Közélet

2010.10.26. 06:42

A polgármester szerint az idegenforgalom lehet a jövő útja

Negyedszer választották meg polgármesternek a bábolnaiak Horváth Klárát, aki köszöni a település lakóinak bizalmát. A városvezető örül annak, hogy a testület magja maradt a régi, mert ez biztosítja a folytonosságot, ugyanakkor fontosnak tartja a megújulást is.

Takács Zoltán

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Horváth Klára
[/caption]

Erre az eredményre számított a választásokon?
– Sokat dolgoztam a sikerért és az eredmény végül is önmagáért beszél. De egyetlen egy pillanatra sem voltam biztos abban, hogy nyerni fogok. Ez így volt eddig mindegyik választás előtt. A képviselő-testület összetétele számomra megnyugtató, mert a hat képviselőből négyen a korábbi képviselő-testületben is dolgoztak velem. Két új ember van, az egyik a Fidesz oldaláról, a másik az MSZP részéről, úgyhogy teljesen kiegyensúlyozottnak mondhatom a képviselő-testületet. A folytonosság biztosított, de fontos a megújulás is.

Változás van a kormányzásban is. Hogyan befolyásolhatja ez a munkáját?
– Nekem a legelső önkormányzati ciklusom Fidesz-kormány időszaka alatt volt, tehát 1998-ban választottak meg polgármesternek. Akkor éppen a Fidesz által támogatott polgármester-jelölttel szemben nyertem. Az alatt a négy év alatt is fejlődött a település, sőt abban az időszakban számtalan dologban tudtunk dűlőre jutni a még működő, regnáló mezőgazdasági kombináttal is. Én úgy gondolom, hogy ez azt támasztja alá, hogy ebben a ciklusban is lehet független polgármesterként dolgozni. Ráadásul a mi képviselő-testületünkben ül Popovics György megyegyűlési elnök, aki az én társelnöki tisztemet vette át a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsban. A választási kampányban azt ígérte, hogy támogatni fogja a települést, ami sokat jelent és kötelez is egyben.

– Sok fejlesztés történt az elmúlt időszakban Bábolnán. De mi az, ami ebben a ciklusban valósulhat meg?
– Nagyon sok Európai Uniós támogatással megvalósult programunk volt, de ezek már lefutóban vannak. Folyamatban lévő pályázatunk három van, de várjuk az új pályázati kiírásokat. Ezekre Bábolna önkormányzata építési engedélyek kidolgozásával, és megvalósíthatósági tanulmányok készítésével készül. Egyrészt a buszmegálló felújítására, modernizálására szeretnénk majd pályázni, ha erre irányuló lehetőség lesz. Azután fontos a szabadidőközpont külső rendbetétele után a belső felújítás is a minőségi megújulás érdekében. A cél az, hogy a megjelenő pályázatok közül a leghasznosabbakon induljunk, kikérve a lakosság véleményét is.

– Minden választási kampányban téma az egyik nagy álom a településen, az élményfürdő.
– Jelenleg egy 65 hektáros földterület áll rendelkezésre az önkormányzatnak a fejlesztésre. Erre kiírtunk egy pályázatot ez év augusztusában, és ezt a képviselő-testület valószínűleg a novemberi testületi ülésen fogja elbírálni. A szabályozási tervvel összhangban álló pályázatot adtak be, tehát gyógyfürdő, élményfürdő, kiszolgáló létesítmények, illetőleg egészségcentrum fejlesztésére irányuló elképzelése van a befektetőnek. Ezt nagy nyilvánosság előtt, a település lakosságának a véleményével szeretné majd a képviselő-testület eldönteni, hogy minél több ember megismerhesse a lehetőséget. Ez a kitörési pontja a településnek, mert a Bábolna Rt. megszűnésével, felszámolásával munkahelyek szűntek meg. Új munkahelyeket pedig csak úgy tudunk teremteni, ha az idegenforgalmat fejlesztjük. Ugyanakkor tudni kell azt, hogy az önkormányzatnak nem lehet feladata ennek a fürdőfejlesztésnek a megoldása, mert több százmillió, sőt esetleg milliárdos nagyságrendű fejlesztést nem tudunk megvalósítani még pályázati lehetőséggel sem. A pályázatnál az önerőt meg kell finanszírozni és nekünk ennyi pénzünk nincs. Ha milliárdos nagyságrendről beszélünk, ahhoz is 300-400 millió forintot kellene hozzátenni, ugyanakkor a mi költségvetésünk 750 millió forintról indul. Tehát elvinné ez a büdzsének legalább a felét. A várost is működtetni kell, fejlesztési forrásunk 50-100 millió forint, tehát külső befektetővel kell együtt dolgoznunk. 

Ezzel kapcsolatban főleg a földügy révén került az érdeklődés homlokterébe Bábolna.
– Azokról a bizonyos földügyekről, amelyekről miatt országosan is elhíresültem, nincs tudomásom. Erre mindig azt mondom, hogy Budai Gyulát (miniszterelnöki megbízott – a szerk.) kell kérdezni, mert ő mindig tudja, hogy engem hova hívnak, miért idéznek, de ezekben az ügyekben még sem az ügyészség, sem a rendőrség nem hallgatott meg. Nekem mindig csak arról van tudomásom, amit Budai Gyula elmond a médiában, és mindig megmutat egy-két dokumentumot, ami természetesen nálunk a hivatalban megtalálható. De ezekben a földügyekben, mint ahogy mindig elmondtam, teljesen törvényesen és jogszerűen jártunk el, képviselő-testületi határozatok, döntések, illetve nyilvános megjelentetések, közzétételek vannak, tehát mi mindig betartottuk a jogszabályokat.

– Említette a munkahelyteremtés fontosságát. Milyen elképzelések vannak az ipari park bővítésére?
– Jelenleg nálunk két cégnek a fejlesztése van folyamatban, ez is hosszas előkészítő munka eredménye. Éppen a hétvégén volt egy ünnepségünk, ahol elmondtam, hogy az önkormányzat, illetőleg a polgármester tevékenysége egy hosszas türelemjáték, egy építőkockából történő rakosgatás. Most értünk a célba az Esca Kft.-vel, amely a McDonald’s alapanyaggyártó üzeme. A cég Közép-Európa országaiba szállít, a termékeinek 92 százaléka megy exportra, 8 százaléka a hazai piacra. Az elkövetkezendő másfél évben ez a cég 5,5 milliárdos beruházást fog végrehajtani, 60 munkahelyet teremt, és ezzel az árbevételét háromszorosára fogja növelni. A másik fejlesztés a Ziegler cég újabb fejlesztése az ipari parkban. Ők újabb üzemcsarnokot fognak felépíteni, és 20 új munkahelyet hoznak létre. Ehhez kapcsolódik még egy kisebb cég betelepülése, az Aliter-P Kft., amely a Győr felé vezető úton egy új irodaépületet, központi bemutatótermet és raktárépületet fog felépíteni. Ők 10 főnyi munkahelyteremtéssel indulnak neki ennek a fejlesztésnek.

Milyen a kapcsolata a ménesbirtok jelenlegi vezetőségével?
– A ménesbirtok ügyvezetésével megfelelő a kapcsolat, együtt tudunk működni. Én úgy gondolom, hogy nekik is alapvető kérdés lesz ez a bizonyos fürdőfejlesztés, illetve az idegenforgalom fellendítése. Nincs más megélhetési lehetőség a ménesbirtoknál sem, hiszen a földterületekből, illetve a lótenyésztésből nem működnek kielégítően. Van ugyan egy elég nagy energiaszektora a ménesbirtoknak, de a gáz- illetve áramszolgáltatást igénybe vevő cégek is egyre kisebb létszámúak. Így a ménesbirtoknak is az idegenforgalom a kitörési pont, tehát együtt kell működniük majd az önkormányzattal.

Ha már a lovak szóba kerültek, akkor nyilván az egyik sikertörténet a lovas iskola, ami országosan egyedülálló. Ez hová nőheti ki magát?
- Szerintem a lovas iskola elérte a teljesítőképessége határát. Mintegy 60-70 fővel kezdtek, ennyi volt a beiskolázási alaplétszám. Aztán 2008 áprilisában vettem én át kuratóriumi elnökként az iskola fenntartókénti  felügyeletét, azóta 155 főre növekedett a diákszám. Egyre nagyobb tudással érkező diákok tanulnak most már nálunk, és ami pozitívum, hogy ezeknek a gyerekeknek a fele, kétharmada külföldön tudja folytatni a munkát. Szakmai gyakorlatokra mehetnek Írországba, Angliába, Olaszországba, vagy éppen a közeli Vágsellyére, és az itt megszerzett tudást kamatoztatva tudnak később elhelyezkedni.

Névjegy

1962. január 27-én született Győrött.

1980-ban érettségizett a győri Révai Miklós Gimnáziumban.

1985-ben diplomázott a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán „cum laude” minősítéssel.

1985-től a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát jogásza.

1990-től egy cikluson keresztül Bábolna alpolgármestere.

1992-től gazdasági ügyvéd.

1998-tól Bábolna polgármestere, nemrég választották meg negyedszerre.

Két lánya van, akik a győri Révai Miklós Gimnáziumban tanulnak.

Hobbija a kirándulás, a színház és az olvasás.

1980-ban érettségizett a győri Révai Miklós Gimnáziumban.

1985-ben diplomázott a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán „cum laude” minősítéssel.

1985-től a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát jogásza.

1990-től egy cikluson keresztül Bábolna alpolgármestere.

1992-től gazdasági ügyvéd.

1998-tól Bábolna polgármestere, nemrég választották meg negyedszerre.

Két lánya van, akik a győri Révai Miklós Gimnáziumban tanulnak.

Hobbija a kirándulás, a színház és az olvasás. Horváth Klára -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!