Közélet

2009.12.08. 21:55

Oszkó Péter: a Malév megmentése nem üzleti kérdés

Dr. Oszkó Péter a gázártámogatás megszűnését firtató kérdésre szűkszavúan csak annyit válaszolt a Kemma.hu-nak: a támogatási források a fűtési szezon végéig állnak rendelkezésre.

Sz. A.

Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő meghívására érkezett Tatára, hogy Magyarország esélyeiről beszélgessen a téma után érdeklődőkkel.

Szaniszló Zoltán  a tatai körzet szocialista országgyűlési képviselő-jelöltje és elődje, Tatai-Tóth András az MSZP-iroda előtt a „nézz jobbra, szavazz balra” felirat mellett várta lelkesen a pénzügyminisztert, akit az MSZP városi irodájában telt ház fogadott.

A tatai szocialisták gyűrűjében a Kemma.hu még az előadás előtt kérdezte meg a pénzügyminisztertől: mit szól ahhoz, hogy az elemzők a jövő évi büdzsé legnagyobb hibájaként azt róják fel, hogy nem feltétlenül a gazdasági növekedésre, hanem a 3,8 százalékos hiánycél megtartására koncentrál.

– A növekedés irányába is mutat a költségvetés, ezt szolgálja többek között az adószerkezet átalakítása is. A vállalkozásfejlesztéshez pedig olyan mértékű uniós többletforrások állnak majd rendelkezésünkre, hogy az is elég lesz, ha ezeket a költségvetés társfinanszírozza – mondta el a pénzügyminiszter, aki szerint az egyik legfontosabb feladat az adósságállományunk leszorítása.

– A cél, hogy egyensúlyba tudjuk hozni a költségvetést. Ezt az arányt mutatja a költségvetési hiány, ami egyébként a választási években mindig megugrott. Az államadósság éves szinten 1200 milliárdos  kamatterhet ró az államra. A lényeg, hogy a kiadások visszafogásával szeretnénk biztosítani, hogy ne romoljon az egyenlegünk – tette hozzá.

Dr. Oszkó Pétert a gázártámogatással, illetve annak megszűntével kapcsolatban is faggattuk. Szűkszavúan megerősítette a Világgazdaság azon értesüléseit, hogy a támogatási források a fűtési szezon végéig állnak rendelkezésre, majd arról beszélt, hogy a gáz világpiaci ára kedvező irányba mozog.

Nem mehettünk el amellett sem, hogy szinte mindig Komárom-Esztergom megye mutatta a legrosszabb munkanélküliségi mutatókat az elmúlt hónapokban. A pénzügyminiszter szerint a nagy cégek gyorsan, elbocsátásokkal reagáltak. Túl gyorsan? – kérdeztünk vissza.

– Nem szeretném minősíteni a vállalatok döntéseit. De ez a tendencia meg is fordulhat. A stratégiai céljaink egyike a foglalkoztatási ráta növelése. Ezt segíti például az Út  munkába program is  – magyarázta a miniszter, aki szerint a válság gyengébb állapotban érte Magyarországot, de gyorsabban reagáltunk arra. Mint mondta, szeptemberben és októberben már nőtt az ipari termelés, ezért a cégek elkezdenek majd embereket felvenni, sőt, ő már hallott is ilyen vállalatokról, s így a gazdaság is növekedni fog.

A pénzügyminisztert a Malév "visszavásárlásával" kapcsolatban is faggattuk. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Dr. Oszkó Péter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában jelentette be, hogy többségi tulajdont szerezhet az állam a Malévben azzal, hogy elengedi cég mintegy 19 milliárd forintos tartozását. A pénzügyminiszter a műsorban is kiemelte, hogy az állam nem visszavásárolja a privatizációban korábban eladott tulajdonrészt, hanem az adó- és egyéb köztartozásokat konvertálják tulajdoni részesedésbe.

- A Malév megmentése nem üzleti kérdés - szögezte le a pénzügyi tárca vezetője, amikor rákérdeztünk a légitársaság ügyére, majd így folytatta: a Malévot a gazdasági válság is sújtja, a kérdés pedig az volt, hogy meg akarják-e menteni a nemzeti légitársaságot. A válasz még ennél is egyszerűbb: fenn.

- Nem lehet a sorsára hagyni. A Malév helyzetét a legkedvezőbben szeretnénk rendezni, hogy később nyereségesen is működhessen - tette hozzá.

A minisztert Tatai-Tóth András mutatta az egybegyűlteknek.
– Oszkó Péter új ember volt nekem is. A közös munka során jutott eszembe, hogy meghívjam őt. Első szóra elfogadta az invitálást. Én elsősorban az oktatási kérdésekkel foglalkozom, de Oszkó Péter ezt a területet is empátiával kezelte – mutatta be a minisztert.

A pénzügyi tárca vezetője a „Milyen esélyei vannak Magyarországnak a válság után” címmel meghirdetett beszélgetést egy rövid elemzéssel kezdte, amelyben kiemelte:

– Mi az a furcsa társaság vagyunk, akik azt csinálják, amit májusban megígértek – aposztrofálta a Bajnai-kormányt Oszkó, aki többek között arról is beszélt, hogy a gazdasági válság még a bezzeg-országokat is visszaparancsolta a rajtvonalhoz, s hogy hazánk államadóssága a választások éveiben mindig megugrott. A kérdés, tette hozzá a pénzügyminiszter, csak az, hogy ha eldördül a rajtpisztoly, vagyis véget ér a válság, ki hogyan vághat neki a „futóversenynek”.

Oszkó Péter bevezetőjéből kiderült: a pénzügyminiszter pozitívan értékeli az eddig lépéseket, s azok hozadékát, jövendő hatásait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!