Közélet

2009.11.16. 17:37

Feljelentették a színházigazgatót

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház igazgatója egy névtelen feljelentő szerint félholtra dolgoztatja az alkalmazottakat. Az ott dolgozók viszont korrekt főnöknek tartják Harsányi Sulyom Lászót.

Petrik J.

Az APEH-nál, a munkaügyi felügyelőségnél és a tatabányai főjegyzőnél is feljelentették Harsányi-Sulyom Lászlót, a Jászai Mari Színház, Népház igazgatóját, áll abban a névtelen levélben, amely szerkesztőségünkbe érkezett.

A levél írója a rengeteg túlóra „érdekes” el- és kiszámolásáról panaszkodott, aztán arról, hogy az intézmény igazgatója visszaél azzal, hogy nagyon nehéz manapság munkát találni, miközben félholtra dolgoztatja az alkalmazottakat.
Az eset kapcsán megkérdeztük a színház igazgatóját, Harsányi-Sulyom Lászlót, mint a levél tartalma szerinti „főbűnöst”.

Vádakkal szemben még akkor is nehéz védekezni, ha arcuk, vagy nevük van. Mindenesetre Harsányi-Sulyom László színházigazgatót arról is faggattuk, hogy mi húzódhat az őt ért vádak, a névtelen feljelentés mögött.

– A színház megnyitása a szokottnál is nagyobb terheket rótt a kollektívára – fogalmazott a szakember. – A létesítmény tényleges birtokba vétele szinte egybe esett a megnyitó próbáival. Ekkortájt három produkción is dolgoztunk. Sok volt a túlóra, de korrektül igyekeztünk elszámolni.

A levél írója azt is az igazgató szemére vetette, hogy sokszor csak három hónapig, a próbaidő leteltéig tartott embereket alkalmazásba, aztán le is út, fel is út.

– Hatvannégyen dolgozunk itt – jegyezte meg Harsányi-Sulyom László. – A gazdasági igazgató tájékoztatott, hogy tíz százalék alatt van a fluktuáció, ami szinte természetes egy új intézmény beüzemelése, működtetése során. Sok jelentkező egyszerűen nem volt tisztában azzal, hogy mire is vállalkozott. Ők önként távoztak, és voltak olyanok, akik nem tudták megoldani a rájuk háruló feladatokat, őtőlük mi váltunk meg. Azt el kell ismernem, a színház nem egy családbarát munkahely. Nagyban eltér minden egyéb civil foglalkozástól. Készséggel elismerem, hogy meglehetősen változatos a munkarend, a leterheltség, olykor kemény fizikai munkát is kell végezni. Ezek után érthető, ha valakit hidegzuhanyként ért az itteni tempó. Ez a munkahely odaadást és teljes szakértelmet követel.

Cseke Árpád színpadmester helyettes csaknem tíz éve dolgozik a szakmában. Kézfogása kérgessége jelzés értékű, nem félt soha a munkától. Neki nem szóltunk a levélről, ezért meglepődött, hogy munkaadójáról kérdeztük.

– Elfogadható, korrekt főnöknek tartom az igazgatónkat – emelte ki. – Úgy tapasztaltam, ha valakivel, valami baja volt, van, annak a szemébe mondja a véleményét. De hajlandó a saját tévedését is elismerni.
Kiderült, minket már megelőztek a munkaügyi felügyelőség munkatársai. Rákérdeztünk, hogy ők mire voltak elsősorban kíváncsiak.
– A túlórákról, a munkarendről kérdeztek elsősorban – mondta a színpadmester helyettes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!