Közélet

2009.11.24. 17:32

Az MSZP-s politikus szerint Mesterházy jobb Orbánnál

Tatai-Tóth András szocialista országgyűlési képviselő szerint Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje a hagyományos demokrácia pártján áll.

Szűr Annamária

Mesterházy Attilát, a párt frakcióvezetőjét ajánlja miniszterelnök-jelöltnek az MSZP országos elnöksége a választmánynak. A kedden tartott sajtótájékoztatón Lendvai Ildikó pártelnök elmondta: az elnökség egyhangú döntést hozott; előtte azonban egyeztettek a megyei elnökökkel is, és tőlük is támogatást kapott ez a javaslat. Szombaton a választmány vitatja meg az elnökség javaslatát, majd közös előterjesztésükről a december 12-i kongresszus dönt.

Megkérdeztük Tatai-Tóth András szocialista országgyűlési képviselőt, oktatási szakpolitikust, mit szól az elnökség döntéséhez.

– Nagyon jónak találom a választást. Régóta ismerem Mesterházy Attilát. 2000 körül szervezett egy platformot, a Harmadik évezred, harmadik hullám elnevezésű országos szervezetet, amelynek támogatásával be is jutott az elnökségbe. Medgyessy Péter tanácsadó csapatában is benne volt, azóta államtitkárként is bizonyított, most pedig frakcióvezető. Bizonyította, hogy csapatban és vezérként is megbízható, jól dolgozik. A frakcióban is szót ért mindenkivel – idézi fel Mesterházy pártbéli karrierjének legfontosabb állomásait Tatai-Tóth.

A cél, fogalmaz a szakpolitikus, hogy a szocialisták visszanyerjék elbizonytalanodott, régi szavazóikat, s ennek megvalósításában komoly feladat vár Mesterházy Attilára. Igaz, vallja Tatai-Tóth András, a jelölt egyébként is alkalmas a határozott, kiszámítható célok megfogalmazására és elérésére, ráadásul az együttműködés pártján áll.

– Mindenképpen fontos az együttműködés, akár kormányon maradunk, akár ellenzéki szerepkörbe kerülünk. A szó szoros értelmében nem Orbán Viktor ellen indítjuk Mesterházy Attilát, de igenis alternatívája a Fidesz-elnöknek a szocialista politikus. Inkább csapatjátékos és a hagyományos demokrácia híve, aki épít a környezete véleményére, meghallgat mindenkit, s próbál közös megoldást, irányt találni. Erről az oldalról nézve Mesterházy jobb választás, mint kicsit távolabbról nézve Orbán – osztja meg velünk véleményét Tatai-Tóth András.

A közelmúltban esélyes miniszterelnök-jelöltként emlegetett Szili Katalinról és Kovács Lászlóról is megkérdeztük a szakpolitikust. Szerinte mindkettő nagy előnye, erénye a tapasztalat, de míg az előbbi empátiájával csitíthatná el az indulatokat, addig az utóbbival kapcsolatban, mivel az elmúlt években az unió háza táján dolgozott, még véletlenül sem merülhetne fel a gyanú, hogy részt vett az elmúlt öt-hat év belpolitikai csatározásaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!