Közélet

2009.07.25. 11:00

Az Öreg-tó mindenki szívügye, pártállástól függetlenül

Európai uniós forrásból több mint 1,3 milliárd forint támogatást nyert az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a tatai Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtő rehabilitációjára.

Mórocz Károly

Kellemes vizes hírrel várták az érintett önkormányzatok, civil szervezetek, valamint a sajtó képviselőit a tatai polgármesteri hivatal dísztermében. Aláírták azt a támogatási szerződést, amely szerint összel elkezdődhet az Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtő területének rehabilitációja. A munkálatok a tervek szerint 2011 nyarán fejeződnek majd be.

Az Által-ér a Tata–Tatabánya–Oroszlány térség legjelentősebb vízfolyása. A projekt célja a közvetlen árvízveszély megszüntetése mellett a megfelelő vízutánpótlás feltételeinek javítása. A legveszélyeztetettebb szakaszokon műszaki beavatkozásokat, a kevésbé érzékeny területeken pedig természetközeli megoldások kivitelezését tervezik. Az ökológiai állapot javítása céljából az Öreg-tó keleti partján fövenyt, a tófarokban pedig vizes élőhelyet alakítanak ki.

Az Által-ér vízszállító képességének helyreállításával rendezett tájkép, élhető környezet alakul ki. Az érintett önkormányzatok – Dunaalmás, Naszály, Szomód, tata, Vértesszőlős, tatabánya, Környe, Kecskéd, Oroszlány, Bokod, Dad – csapadékvíz-elvezetési feladatainak elvégzését is megkönnyítik.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: ez a projekt csak egy látszólagos kezdet, valójában egy folyamat állomása. évtizedek óta gond az Öreg-tó állapota. Először a vízgyűjtő területen kell beavatkozni, hogy növekedjék az árvízi biztonság, javuljon a vízfolyások minősége, azután következhet a medertisztítás. Nem záródik le a munka két év múlva, feltétlenül folytatni kell az ökológiai, természeti értékek megóvását.

Matisz János, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy sajnos Magyarországon nem foglalkoznak méltó módon a vízkinccsel. Azért tartja különösen fontosnak ezt a projektet, mert a jövő generációinak őrzi meg a vízkészletet. Ez a szemlélet példa értékű.

Michl József, Tata polgármestere arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy már hosszú évtizedek óta szívügye a város minden önkormányzatának és képviselőjének – pártállástól függetlenül – az Öreg-tó megtisztítása és az Által-ér vízgyűjtőjének rehabilitációja.  Kiemelte, Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő dolgozott a legtöbbet azért, hogy mindez megvalósulhasson. A mostanit az első ütemnek tekinti, összesen mintegy 7 milliárd forint kellene a teljes rehabilitációhoz.

Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő elmondta, több mint húsz éve világossá vált, hogy az Öreg-tóval kapcsolatos aggodalmak nemcsak Tatát, hanem az egész térséget érintik. A civil szervezetek, önkormányzatok közös, összehangolt fellépése nélkül nem juthatott volna idáig ez a fontos ügy. Az összefogás fontos állomása volt tizenöt éve az Által-ér Szövetség létrehozása. A képviselő is további uniós támogatást és állami segítséget vár a további ütemek elindításához illetve a folyamatos kármentesítéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!