Közélet

2008.07.29. 16:35

Hegyi Nap lesz a Bablevesen

Az idén a Nagyigmánd 775 éves programsorozat kiemelt eseménye a XVIII. Hegyi Nap, amelyre már 18. alkalommal várják a vendégeket a Csémi hegyen, azaz a Bablevesen, szombaton. Bajcsai Miklóssal, a művelődési ház vezetőjével beszélgettünk a rendezvényről.

Hajnal Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="134"] Bajcsai Miklós
[/caption]

– Újabb ünnep készülődik Nagyigmándon?
– A nagyközség fennállásának 775. évfordulója alkalmából folytatódó ünnepségsorozat következő állomása a Hegyi Nap, melyet a Bablevesen, a település pihenő övezetében tartunk meg már hagyományosan. Augusztus 2-án tizennyolcadik alkalommal várjuk a helybélieket, de vendégeket is a megyéből, az ország minden részéből.

– Milyen közönségcsábító programokkal készülnek? Lesznek-e legek?
– A pénteki előestén a hegyoldalban közös tábortüzes szalonnasütést terveztünk, kilenc órától nosztalgia-buli veszi kezdetét fergeteges zenével. Másnap kispályás focibajnoksággal, majd kerékpáros ügyességi versennyel és játékos vetélkedőkkel kedveskedünk a település lakóinak. Délután lesz a népszerű bablevesfőző-verseny, lovaskocsi-találkozó, illetve a virtusvetélkedőinkben kiderül, ki a hegyoldal legkitartóbb férfija, és a hegy legerősebb hölgye, illetve a legrátermettebb gazdája.

– A korábbi évekhez hasonlóan a helyiek ismét kiveszik a részüket a szervezésből?
– A hagyományőrző programok nagy részében közreműködnek a helyi civilek: a gazdakör, a Magvető Asztaltársaság, a Vatacsanak Íjászkör, a Nagyigmándi Hagyományőrzők, és a Nagyigmándi Lovaskör tagjai. A lebonyolításban a művelődési ház mellett a Pápay József Általános Iskola, az óvoda, a gondozási központ és a falugondnokság is részt vállalt azért, hogy mindenki jól érezze magát.

– Ön mit ajánl a látogatóknak, a vendégeiknek a Hegyi Napból?
– A Bablevesen mindenképp a bableves-főzőversenyt és a finom babgulyásokat, a rendezvénysátor kulturális műsorait: A helység kalapácsa színművet, a helyi szervezetek programjait, a nagyigmándi bort és a káposztásvakarcsot, melyekhez támogatójegy vásárlásával lehet hozzájutni.

Hajnal Dóra Bajcsai Miklós -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!