Kemma

2011.01.18. 13:01

Az év embere jelöltje: Kasztil Tímea

Hajnali háromkor szól a telefon. Az észak-komáromi gyorsmentő-szolgálat emberei pillanatok alatt indulásra készek. Ám sosem tudják, hogy mi vár rájuk a helyszínen.

Sárai Evelyn

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kasztil Tímea négy éve egy gyorsmentőn dolgozik
[/caption]

– Soha nem vonzott az egészségügyi pálya. Egyszerűen úgy hozta az élet, hogy az alapiskola elvégzése után egy ilyen középiskolába kerültem – kezdi a beszélgetést Kasztil Tímea, aki négy éve egy gyorsmentőn teljesít szolgálatot.

Azóta – bár a köztudatban nem épp női szakmaként szerepel a hivatása – az életmentés az élete szerves részévé vált, már nem is tudja elképzelni, hogy más munkája legyen. Mint mondja, nincs annál felemelőbb érzés, ha segíteni tud a bajbajutott embereken. És bizony erre sokszor lehetősége adódik, hiszen az észak-komáromi járásban az ő gyorsmentő-szolgálatuk az egyik orvos nélküli szolgáltató. Magukra vannak hát utalva és persze a szakértelmükre.
 
– Amikor négy éve, 2006-ban megnyílt az állomásunk, szó szerint bedobtak bennünket a mélyvízbe. Az első két évben mindig görcsbe rándult a gyomrom, ha megszólalt a telefon, hiszen soha nem tudtam, hogy mi vár ránk a helyszínen. Azóta mondhatjuk úgy, hogy megszoktam, persze azért az izgalom továbbra is bennem van – tudom meg a fiatal nővérkétől, aki a csapat többi tagjával egyetemben egy nagyon komoly egy éves szakképzésen vett részt.

Legtöbbször agyvérzéses, infarktusos, eszméletét vesztett emberhez hívják őket segíteni. Ugyancsak gyakoriak az öngyilkossági kísérletek, ezek számának gyarapodása főleg a korona-euró váltás idején volt megfigyelhető, mert sokan rosszul jártak és kilátástalannak látták a helyzetüket. Mintegy 50 kilométeres körzetet fednek le és mindig bevetésre készek. Pozitívumok és negatívumok egyaránt járnak ezzel a munkával. Sok az éjszakázás és a 12 órás szolgálat, nem is beszélve az állandó készültségről. Hiába gyorsak, nem mindig tudnak segíteni, de mint Tímea mondja, nincs annál jobb érzés, mint amikor egy eszméletlen ember a segítségnek hála újra magához tér.

– Én csak két lábon járó fájdalomcsillapítónak hívom magunkat. A legtöbben pánikba esnek, ha rosszul lesznek. Amint meglátnak bennünket, kezdenek megnyugodni, mert tudják, hogy megérkezett a segítség. Az arcukra láthatóan kiül a nyugalom. Ennél felemelőbb érzés nem is kell – zárja a beszélgetést Kasztil Tímea.

De nem is folytathatnánk, hiszen újra megszólal a telefon, nekik pedig menniük kell!

Névjegy

Név: Kasztil Tímea

Születési idő: 1974. október 7.

Családi állapot: hajadon

Végzettség: egészségügyi főiskola

Hobbi: időtöltés a barátokkal, színház, mozi

Születési idő: 1974. október 7.

Családi állapot: hajadon

Végzettség: egészségügyi főiskola

Hobbi: időtöltés a barátokkal, színház, mozi Kasztil Tímea négy éve egy gyorsmentőn dolgozik -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!