Kék hírek, bulvár

2016.08.18. 10:32

A nyár végének biztos jele: visszatértek a megyébe a tűzifacsalók!

Szerdán a Komárom-Esztergom megyei Bársonyoson kaptak el egy párost, akik 10 köbméter helyett csak 7-et szállítottak le a megrendelőnek. A rendőrség szerint nyár vége felé megszaporodnak a hasonló esetek.

kemma.hu

A Kisbéri Rendőrkapitányság csalás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást két pécsi lakos ellen. A gyanúsítottak szerda délután egy bársonyosi lakosnak tűzifát szállítottak, amelynek mennyisége kevesebb volt a korábban megegyezettnél.

A sértett 10 köbméter fára adott le rendelést, a tettesek csak 7 köbmétert pakoltak le. A helyszínre érkező járőrök a két férfit a rendőrkapitányságra előállították, a tüzelőt lefoglalták. A nyomozók a 47 és a 15 éves pécsi lakosokat gyanúsítottként kihallgatták.

A tél közeledtével gyakorivá válnak az olyan bűncselekmények, amelyek a fűtéssel, a fűtőanyagok beszerzésével kapcsolatosak. A rendőrség arra figyelmeztette az erdőtulajdonos magánszemélyeket, valamint erdészeti társulásokat, hogy rendszeresen ellenőrizzék területeiket. A kitermelt fát ne hagyják őrizetlenül külterületen, azt szállítsák olyan bekerített helyre, ahol illetéktelenek nem férhetnek hozzá. Amennyiben az erdős területek közelében idegen személyeket látnak teherszállításra alkalmas járművekkel, írják fel a jármű rendszámát. Ha az erdőben idegen személyek végeznek fakitermelést, értesítsék a rendőrséget, vagy az illetékes erdészt.

A tűzifakereskedelemmel kapcsolatos csalások elkövetői általában tehergépkocsival házalnak és tűzifát kínálnak eladásra az aktuális kiskereskedelmi árnál olcsóbban. A tüzelőt házhoz viszik, de a megrendelt mennyiségnél jelentősen kevesebb, vagy sokkal rosszabb minőségű fát szállítanak le. Előfordulhat, hogy lopásból származó fát értékesítenek, amelyet később a rendőrség lefoglalhat.

Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák. Lényeges, hogy a megrendelésben erdészeti, vagy sima köbméter szerepel, ugyanis egy erdészeti köbméter, valamint egy sima köbméter között jelentős különbség van.

1 erdészeti köbméter = 1,75 normál köbméter = 1 köbméter színtiszta fa
1 normál köbméter = 0,57 erdészeti köbméter = 0,57 köbméter tiszta fa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!