Kék hírek, bulvár

2009.03.29. 09:11

Vigyáznak a gyalogosokra

Címkék#baleset

Április 5-ig fokozottan ellenőrzi a rendőrség azokat a gyalogos átkelőhelyeket, amelyeket nem biztosít fényjelző készülék. Az országos akciót március 18-án hirdették meg. Kiderült az is, az emberek nem ismerik a rendőrök kézjelzéseit.

Mudri Anna

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem kell megijdeni a zebráknál posztoló rendőröktől (Fotó: P. V.)
[/caption]Megyénk rendőrei is részt vesznek abban az akcióban, amelyben fokozottan vigyáznak a gyalogosokra. A lámpával nem védett átkelőknél így most gyakran találkozhatunk járőrökkel. A végeredményről április 7-e után tájékoztatják a közvéleményt.
A hűvös, tavaszi időben csatlakoztunk Tóth Lajos főtörzszászlóshoz és Horváth Tibor hadnagyhoz, a balesetvizsgálati alosztály vezetőjéhez. Tatabányán a Fő tér – Mártírok útja – Szent Borbála tér kereszteződésében lévő zebrához megyünk.

Azonnal feltűnik, ahogy megjelennek az egyenruhások, lassítanak az autósok, és alaposan körülnéznek a gyalogosok.
– A probléma az, nem lehetünk ott minden gyalogátkelőhelynél. Sokszor tapasztaljuk, a fokozott figyelem csak addig tart, amíg kint posztolunk. Mégis szükség van az ehhez hasonló akciókra, mert ilyenkor fel lehet hívni mindenki figyelmét a közlekedési szabályokra. Ráadásul olyan kistelepüléseken is megjelenünk, ahol közlekedési rendőr ritkán szolgál. Ugyanis a mostani akcióban a körzeti megbízottak is részt vesznek – mondja Horváth Tibor.

– Az autósok nem értik meg a rendőri karjelzéseket. Holott egyértelmű, mikor kinek kell megállnia, melyik sávban indulhatnak el a járművek. Ráadásul a KRESZ-tanfolyamokon is meg kellene ezeket tanulni – mondja a hadnagy.
Közben egy gyalogos elindul a túloldalról. Ennek ellenére az érkező autó nem áll meg. Horváth Tibor azonnal mutatja: szabálytalan volt. Ha ugyanis a gyalogos lelép a zebráról, akkor már elsőbbsége van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!