Hírek

2017.06.23. 19:15

Másnap már otthon lehet

Címkék#Hírkereső

Egy új javaslat szerint az édesanyának a szülést követően nem kellene 72 órát a kórházban töltenie, saját kérésére 24 órával az újszülött megérkezése után hazamehetne. A szakmai kollégium vezetője üdvözli a tervezetet, Rétvári Bence parlamenti államtitkár hangsúlyozta, még társadalmi egyeztetés folyik az ügyben.

Tarnóczy Orsolya

„Örültem volna, ha 24 órával a szülés után már hazamehettünk volna a kis­lányommal, Alizzal. Gyakorlatilag háromnapos stresszben kezdtük el a közös életünket, ami sem nekem, sem a babának nem volt jó. Otthon sokkal harmonikusabb lett volna az indulás – mondta el lapunknak a fiatal édesanya, Kenyeres Orsolya.

Az új tervezet szerint a szülő nők saját kérésükre, komplikációmentes szülés és az orvos jóváhagyása esetén már egy nap után elhagyhatnák a kórházat – közölte csütörtökön az Emmi. A normális diag­nózisú, 2499 gramm feletti súlyú, jó állapotban lévő újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37–41. terhességi hét között folyt le. Ha az orvos indokát látja, természetesen továbbra is bent kell maradni az anyának és a babának – emelte ki a tárca a javaslattal kapcsolatban, amelyet további társadalmi egyeztetésre bocsátott.

Demeter János, az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője üdvözölte az elképzelést. Húsz éve próbálja elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák. Kiemelte azonban: sokszor még a három nap sem elegendő az anyáknak, hiszen az anyatej termelődése a harmadik napon áll be, ekkor tanulják meg a szoptatást, és első gyermeknél nem megnyugtató az eddigi gyakorlat sem.
Véleménye szerint szó sincs arról, miszerint a kórházak a szakemberhiány, illetve férőhelyhiány miatt döntenének az új tervezet mellett.

Kiemelte: szó sincs kapacitáshiányról, hiszen a szülészeti ágyaknak csupán a háromnegyede foglalt. A lépés fontos, hiszen az édesanya maga dönthetné el, hogy mit szeretne – tette hozzá. 

Rugalmasabb rendszer, családbarát szülészet

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára elmondta, hogy a javaslat elfogadása esetén a kórházak a 24 órás kezelés után is megkaphatnák a teljes egészségbiztosítási finanszírozást egy-egy szülés után. Idáig a rendszer az volt, hogy ezt minimum 72 órás kezelés esetén kapták meg. Kiemelte: a kormány rugalmasabb rendszer kialakítására törekszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!