Hírek

2017.06.09. 20:59

Az egyiptomi hercegnő átka

Címkék#Hírkereső

A múmia egy új sorozat kezdete, amelyben olyan klasszikus rémhősök kapnak majd főszerepet, mint Frankenstein, Dr. Jekyll és Mr. Hyde, Drakula.

Kubiszyn Viktor

A titokzatos régi Egyiptom, a fáraók varázslatos világa és misztikus rítusai régóta izgatják az emberek fantáziáját. Máig sok a kérdés és talány az egyiptomi kultúrával kapcsolatban, így minden filmnek remek alapanyag.

A Tom Cruise főszereplésével készült A múmia egy új sorozat kezdete, a Universal stúdió a Sötét Univerzum világát bemutató filmfolyamának első része. Ebben a sorozatban olyan klasszikus rémhősök kapnak majd főszerepet, mint Frankenstein, Dr. Jekyll és Mr. Hyde, a Farkasember, az Operaház Fantomja, Drakula, a Láthatatlan Ember, a fekete lagúna szörnye.


A film Irakban kezdődik, ahol két amerikai katona – egyikük a főszerepet alakító Tom Cruise – ókori leletek megmentésével (elrablásával) foglalkozik a harcok szünetében. Így találnak meg egy rejtélyes egyiptomi sírkamrát 1000 mérföldre Egyiptomtól, ami számos kérdést vet fel.

Innen indul a misztikum, némi horrorral és rengeteg akcióval fűszerezve. A szarkofág egy több ezer éve eltemetett egyiptomi hercegnőt burkol, aki számtalan rémtettet követett el fénykorában (megpróbálta megidézni a halottak istenét, megölte apját, testvérét és aki még útban volt), ezért bölcsen eltávolították országából. Hőseink azonban felfedezik, aminek következtében kibontakozik egy okkult, pörgős ámokfutás, és kiszívott lelkű és testű zombik mellett megjelenik benne Dr. Jekyll Russel Crowe alakításában, egy Jenny nevű szőke régészhölgy (szerelmi szál főhősünkkel!), és maga a múmia, Ahmanet hercegnő (Sofia Boutella, táncosnőből lett színésznő), aki a film legjobb alakítását nyújtja.


A múmiára rengeteg pénzt költöttek: bár napjainkban játszódik, látványosak a keleti és ókori helyszínek is, a trükkök kitűnően megteremtik a horrorisztikus/misztikus hangulatot. Tom Cruise hozza a szokásos formáját mint akcióhős, Russel Crowe mellékszereplőként korrekt, a film legjobbja a már-már tragikus hőssé váló Sofia Boutella, aki egyszerre gonosz, érzéki, magányos és titokzatos. A történet elég káoszos: a keresztes lovagoktól kezdve az egyiptomi Széth istenig sok mindenkit belerángatnak a sztoriba, de ha nem feltétlenül vaslogikát keresünk a történetben, hanem hagyjuk, hogy magával ragadjon a film hangulata, akkor remek szórakozást nyújthat.

A múmia

Eredeti cím: The Mummy, Színes, szinkronizált amerikai kalandfilm
Rendezte: Alex Kurtzman
Írta: Jon Spaihts
Főszereplők: Tom Cruise, Russell Crowe, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake M. Johnson, Courtney B. Vance, Marwan Kenzari, Dylan Smith
Zene: Brian Tyler
Fényképezte: Ben Seresin
Gyártó: Universal Pictures
Játékidő: 110 perc
Korhatár: 16 év
A film szinkronos 2D, IMAX, 4DX és 2D OV változatban lesz látható a mozikban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!