Hírek

2017.05.16. 09:08

Több erdőt fognak telepíteni

Címkék#Hírkereső

Az Országgyűlés a héten dönthet az új erdőtörvény módosításáról, ezzel csökkenhet az adminisztráció, a hatósági ügyintézés határideje, és az erdőtervezéssel kapcsolatban felgyorsulhatnak bizonyos folyamatok – közölte a Magyar Idők.

MW Központi Szerkesztőség

A stratégia fontos célt tűzött ki, 20 százalékról 27 százalékra emelné az erdősültség arányát. A szakemberek szerint mindez nem elérhetetlen, a megvalósításhoz azonban hosszú időre van szükség.

A korábbi szabályozásban számos olyan kötöttség szerepelt, amely hátráltatta az erdőgazdaságok hatékony működését. Ezek zöme természetvédelmi és hatósági megkötést jelentett, amelyek teljesen ellehetetlenítették a magán­erdők hatékony működését.

A meglévő 2,06 millió hektárnyi erdőnek ez a 46 százalékát érinti.
Az új szabályozás igazodik a 2030-ig szóló nemzeti erdőstratégiához is, amelyben számos vidékfejlesztési, erdőgazdálkodási, erdészeti szakirányítási, erdő- és természetvédelmi koncepció kapott helyet.
A magánerdő-tulajdonosok húsz év alatt 200 ezer hektár erdőt telepítettek, ez a teljes erdőterület 10 százaléka. Ráadásul a Vidékfejlesztési Programban 2020-ig összesen 50 milliárd forintnyi európai uniós forrás fordítható erre a célra.

Az új törvény megoldást nyújthat az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos problémára is. Az országban 550 ezer erdőtulajdonos van, a magánerdők ötödét nem művelik, ez 250 ezer hektárt foglal magába. Ha ezeken a területeken újra beindulna a gazdálkodás, akkor ezzel egymillió köbméter fa kerülhetne legálisan a piacra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!