Hírek

2017.05.18. 22:55

Botka visszaadná, amit eltörölt

2010 után a kormányon lévők nemhogy visszaadták volna a 13. havi nyugdíjat, hanem elvettek még egyet – jelentette ki Botka László az országos nyugdíjasparlament rendezvényén.

MW

– Mi vissza fogjuk adni a 13. havi nyugdíjat – hangoztatta az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki ígéretet tett az egészségügyi és a gyógyszerellátás rendszerének teljes újragondolására, az öregségi nyugdíjminimum megduplázására, a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének megteremtésére is. Botka a 100 ezer forint alatti juttatások esetében érdemi korrek­ciót, illetve biztonságot nyújtó rokkantnyugdíjat ígért.

Szerinte Magyarországon az elégedetlenség egyre nagyobb, az emberek mind kiszolgáltatottabbak a rendszernek. Az MSZP miniszterelnök-aspiránsa úgy fogalmazott: ma „milliók küzdenek mindennapi megélhetési problémákkal, százezer ember nyugdíja alig ötvenezer forint vagy ennél is kevesebb, az idősek felének juttatása pedig százezer forint alatt marad”. 

Ő is megszavazta

Ma egymilliónál több nyugdíjas él szegénységben. „Ez így nem mehet tovább. Elfogadhatatlan, hogy az állam nem segít azoknak, akik egy életen át kemény munkával keresték meg a kenyerüket” – jelentette ki Botka.

A 13. havi nyugdíjat 2009-ben, a szocialisták kormányzása idején törölték el. Ekkor képviselő volt Botka László, aki maga is megszavazta a 13. havi nyugdíj eltörlését.

Ez utóbbira utalva a Fidesz közölte: mindegy, mit ígér Botka László a nyugdíjasoknak, ő teljesen hiteltelen. Botka László igyekszik úgy tenni, mint akinek semmi köze nincs a szocialisták eddigi politikájához, de a valóság az, hogy Botka László is egy nyugdíjcsökkentő szocialista, aki ugyanúgy nyomogatta a gombot, amikor a nyugdíjasoktól vettek el, mint a többi szocialista – utalt rá.

Mélyül a szakadék

Közben Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Botka László is ország­járásba kezdett.

A két baloldali párt szövetségkötése egyelőre kérdéses, mivel a politikai alakulatok között egyre mélyül a szakadék. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője keményen bírálta Botka Lászlót. Mint mondta: a „Fizessenek a gazdagok!” szlogen több sebből is vérzik, hiszen vannak tisztességes gazdagok, akik sok adót fizetnek, ám Botka László maga is bajba került vagyonnyilatkozatával, ugyanis volt egy eltitkolt vagyongyarapodás, amely nem erősíti ezt a jelszót.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint a közös listához és programhoz már hónapokkal ezelőtt le kellett volna ülni tárgyalni, ez azonban még nem történt meg a DK és az MSZP között. Véleménye szerint az MSZP-n belül egy „furcsa játék” indult meg, amit jó lenne, ha házon belül rendeznének, ráadásul az MSZP támogatottsága nem nőtt.

Magyarázkodik az Együtt szóvivője

Országjárásba kezdett az Együtt elnöke, Juhász Péter is. A párt korrupcióügyi szakszóvivője, Baranyi Krisztina magyarázkodásra kényszerült, miután a PestiSrácok.hu kiderítette: Juhász egy 40 millió forintért vásárolt ingatlant hagyott ki a vagyonnyilatkozatából.
A politikus állítja, törvényesen járt el, még nem kapott tájékoztatást a földhivataltól, hogy bejegyezték volna a tulajdon­jogát. Jogászok cáfolják ezt a védekezést. Ifjabb Balsai István ügyvéd kiemelte: ha egy önkormányzati képviselő a földhivatalnál a tulajdonjoga bejegyzését kéri egy ingatlanra, akkor arról számot kell adnia vagyonnyilatkozatában, hiszen a tulajdonjoga bejegyzéséhez valamilyen jogcím – például egy adásvételi szerződés – szükséges. Hasonlóan vélekedtek más ügyvédek is.

Bíróság előtt az MSZP exalelnöke

Tanúként hallgatták meg Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének büntetőperében néhai Welsz Tamás volt élettársát, H. Andreát. Az asszony annyiról tudott beszámolni, hogy 2014-ben egyszer találkozott Welsz társaságában Simon Gáborral, de nem tudja, hogy élettársa miről beszélgetett a politikussal, mert félrevonultak. Simont egyebek mellett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolják. A vád szerint ismeretlen forrásból 267 millió forint bevételt szerzett, ami után nem fizetett sem személyi jövedelemadót, sem egészségügyi hozzájárulást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!