Hírek

2017.04.08. 08:10

Terrorakció Stockholmban

Gyalogosok közé hajtott egy ismeretlen merénylő Stockholm sétálóutcájában, legkevesebb három embert halálra gázolt, más források szerint ötöt, és többeket megsebesített tegnap. Az Iszlám Állam (IS) magára vállalta a merényletet.

G. Juhász Judit

Legkevesebb három embert halálra gázolt és nyolcat megsebesített tegnap egy, a tömegbe hajtó furgon Stockholm Drottninggaten sétálóutcájában, ötszáz métert megtétele után az Ahléns bevásárlóközpont bejáratának csapódott és kigyulladt. Más források öt halottról számolnak be. Az emberek pánikba esve menekültek, a bevásárlóutcát üvegcserepek lepték el, a földön heverő holttesteket pedig – egyéb híján – szemeteszsákokkal takarták le.
A rendőrség és a tűzoltók mindenkit kitereltek a területről, és elkezdték átkutatni a környéket. Egy férfit a rendőrök a földre tepertek és megbilincseltek. Később egy zöld-szürke pulóveres férfit kezdtek el keresni,  állítólag ő lehetett a merénylő.

A svéd rádió úgy tudja, jó néhány lövés is eldördült a tömeges gázolás helyszínén, de ezt az információt nem erősítették meg.
A stockholmi metrót és a vonatközlekedést leállították, a kormányhivatalokat és a svéd parlament épületét lezárták. A város fölött helikopter körözött, az utcákon gépkarabélyokkal felfegyverzett rendőrök járőröztek. A városon szirénázó rendőrautó haladt végig, s hangosbeszélőn terrorcselekményre figyelmeztették az embereket, és arra kérték őket, ne menjenek a belvárosba. Közben kiderült, a merényletet lopott kisteherautóval követték el. A járműről éppen sört pakoltak le, amikor valaki beugrott a vezetőfülkébe és elhajtott. A sofőr megsérült és sokkot kapott. Kevéssel a támadás után megszólalt Stefan Löfven miniszterelnök, azt mondta: megtámadták Svédországot, minden terrorcselekményre utal.



A merénylet elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.
Horváth József biztonság­politikai szakértő szerint
a terroristák azért alkalmazzák a gázolásos merényletet, mert az nem igényel olyan illegális előkészületet, amely szemet szúrhatna a hatóságoknak, nem kell hozzá fegyver és nincs szükség bombához való anyagokhoz sem. Horváth szerint a támadásnak már üzenet értéke is van: ezután jobban kell védeni az emberekkel teli sétálóutcákat.
Az elmúlt időszakban Európában megszaporodtak a gázolásos terrortámadások. Londonban márciusban négy gyalogost gázoltak halálra a Westminster hídon (tegnapi hír szerint egy román sebesült nő is életét vesztette), a franciaországi Nizzában 86 ünneplőt gyilkolt meg egy teherautós tavaly júliusban, decemberben pedig Berlinben volt hasonló támadás 12 halálos áldozattal.
A támadás idején egy stockholmi szállodában tartózkodott Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup is, nem esett bajuk.

Itt már egyszer robbantottak

A Drottninggatan sétálóutcában, amely nagyjából olyan mint a budapesti Váci utca, 2010 decemberében két autót is felrobbantottak. A járműveket folyékony gázzal pakolták meg, a detonációk akkor csak sérüléseket okoztak. Az egyik autó közelében megtalálták egy öngyilkos merénylő, egy Irakban született svéd állam­polgár holttestét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!